expo_animalia_nmbs

Expo Animalia: beestenboel op het spoor

Train World tekent met de tentoonstelling Animalia een poëtische en wetenschappelijke reis uit. De trip staat in het teken van de bescherming van het milieu, vanuit het oogpunt van biodiversiteit en klimaat. De Belgische dierenbeeldhouwer Pierre-Yves Raskin stelt zijn werken als gastkunstenaar tentoon.

De Animalia-expo van NMBS heeft veel te vertellen. De tentoonstelling is opgebouwd rond vier thema’s. In de eerste twee delen word je als bezoeker stevig met de neus op de feiten geduwd. De thema’s Biodiversiteit en massa-extincties en Klimaatverandering en ecologische bedrijven schudden je wakker voor de desastreuze gevolgen van de klimaatopwarming. In deel drie De trein als troef en het laatste thema Duurzaam rijden, duurzaam werken ligt de focus op de rol van de trein als duurzaam transportmiddel.

Gastkunstenaar

Ter ere van Animalia wordt het Train World-museum opgefleurd met dierensculpturen van de Belgische kunstenaar Pierre-Yves Renkin. De sculpturen nemen allerminst de spotlights weg van de op zichzelf al prachtige vaste collectie van Train World. Het museum toont je de geschiedenis van de spoorwegen in ons land en laat je op interactieve manier ervaren hoe het bijvoorbeeld was om honderd jaar geleden de trein te nemen. De dierensculpturen gaan naadloos op in het decor, alsof ze er altijd al gestaan hebben. Natuur en spoorwegen in perfecte harmonie, exact de boodschap die Animalia wil verkondigen.

Animalia waagt zich aan een moeilijke missie om de klimaatverandering op een toegankelijke manier aan de man te brengen, maar slaagt daar met verve in. De tentoonstelling zal je aan het denken zetten over wat je kan doen om je eigen ecologische impact te verminderen. NMBS maakt er bij momenten ook wel een marketingcampagne van, maar het is net niet te storend, dus zien we dat door de vingers. 

EINDVERDICT: een interessante en interactieve tentoonstelling die je aan het denken zet, op maat van zowel jong als oud. 

Animalia loopt nog tot 5 november 2023 in Train World aan het station van Schaarbeek.

Toegangsprijs: 15 euro (geen museumpas) 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.