zonnepanelen tussen sporen

Zonnepanelen tussen treinsporen kunnen enorm potentieel hebben 

Een Zwitserse startup heeft zonnepanelen ontwikkeld die geautomatiseerd tussen treinsporen worden geplaatst. In mei start een eerste test, maar de voordelen zijn enorm, zegt het bedrijf. 

Duizenden kilometers aan de vrije ruimte voor zonnepanelen, onderhoudsarm en makkelijk te plaatsen: het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar de Zwitserse start-up Sun-Ways denkt die plek wel te hebben gevonden, tussen de treinsporen. Plek genoeg alvast: het Zwitserse spoorwegnet alleen al telt 5.317 kilometer, en biedt zo plaats aan goed voor 1.000 gigawattuur aan zonne-energie per jaar. Zonnepanelen op het spoor hebben bovendien geen enkel effect op het landschap of het milieu.  

Automatische plaatsing 

En ook de plaatsing is makkelijk, zegt het bedrijf. Die kan gewoon door middel van een speciale trein, die de panelen automatisch op het sporen legt. Sun-Ways ontwikkelde het systeem samen met de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). In mei moeten de eerste panelen geplaatst worden op een spoorlijn in het kanton Neuchâtel. Het is enkel nog wachten op de goedkeuring van de Zwitserse overheid. Het bedrijf werkt tegelijk al aan plannen in Duitsland, Oostenrijk en Italië.  

lees ook

Zonnepanelen in de ruimte, wel of geen goed idee?

In België, met zijn 3.602 kilometer aan spoor, staan voorlopig nog geen projecten op de radar. Critici stellen zich wel vragen rond de brandveiligheid en de mogelijke impact van trillingen op de panelen. De panelen zouden ook machinisten kunnen verblinden door de reflectie van zonlicht. Maar het bedrijf maakt zich sterk dat het daar al antwoorden op heeft bedacht, onder meer door extra stevige panelen, de zwarte kleur en een speciale anti-reflectiefilter. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.