BPS en Hoogmartens maken herlaadbare blokbatterij van afgedankte fietsbatterijen

Batterijspecialist BPS en Hoogmartens Wegenbouw creëerden een herlaadbare blokbatterij met laadstation om wegsignalisatie bij wegenwerken te voeden. Ze hergebruiken daarbij cellen van afgedankte fietsbatterijen om nieuwe oplaadbare blokbatterijen te maken.

Vorig jaar sloegen ​batterijspecialist BPS (BatteryPackService) en Hoogmartens Wegenbouw de handen in elkaar onder de naam Reacct BV. Hun doel: end-of-life e-mobilitybatterijen een tweede leven geven en zo een stap zetten in de richting van een circulaire economie.

Recuperatie en testing

Bebat en de OVAM gaven het project van Reacct een duwtje in de rug: Reacct ontving financiële steun ter waarde van 90.000 euro, en Bebat en de OVAM deelden daarnaast hun knowhow.

Het project ligt dan ook in lijn met de ambitie van de OVAM en Bebat om de levensduur van batterijen en -cellen te verlengen en de bijhorende materiaalkringlopen op een duurzame manier te sluiten.

Via recuperatie en testing van de afgedankte batterijen creëerden BPS en Hoogmartens een herlaadbare blokbatterij met laadstation om wegsignalisatie bij wegenwerken te voeden. Dergelijke wegsignalisatie werkte tot nu toe uitsluitend op wegwerpblokbatterijen die maandelijks vervangen moeten worden.

lees ook

Jonge Brusselse ondernemers geven batterijen een tweede leven

Made in Belgium

Door de grotere capaciteit gaat de herlaadbare blokbatterij drie keer langer mee dan de huidige wegwerpbatterij. Dat komt ook de veiligheid op de weg ten goede. Zowel de herlaadbare blokbatterij als het laadstation zullen in de toekomst geproduceerd worden in maatwerkbedrijf Bewel.

Jos Symons, mede-oprichter van Reacct: “Enerzijds verkleinen we aanzienlijk de afvalberg door gebruikte fietsbatterijen te hergebruiken en een tweede leven te geven. Anderzijds is ons product 100% made in Belgium.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.