batterijen tweede leven
Bilmo: bakfietsen met volledig herbruikbare én herstelbare batterij

Jonge Brusselse ondernemers geven batterijen een tweede leven

De Brusselse start-ups Bilmo en Octave lanceren twee innovatieve projecten. Bilmo levert energie aan bakfietsen met hergebruikte fietsbatterijcellen, Octave bouwt een energieopslagsysteem van batterijmodules uit elektrische auto’s.

Energie opslaan door bestaande grondstoffen te hergebruiken: het is en blijft een van de grootste uitdagingen van vandaag. Bilmo en Octave gingen de uitdaging aan en wonnen daarmee de projectoproep van Bebat en Leefmilieu Brussel.

Bilmo: van oude fietsbatterij naar nieuwe batterij voor bakfietsen

En er is nog een nieuwkomer: het prototype van Bilmo, een bakfiets met een batterij die bestaat uit reeds gebruikte batterijen van zachte mobiliteitsoplossingen. De start-up werd opgericht in 2020 en is de eerste die dit volledig herbruikbare én herstelbare batterijsysteem in België aanbiedt. De batterijen vinden hun weg naar diverse toepassingen, zoals het aandrijven van een vergaderprojector, een koelkast en tal van andere gebruiksvoorwerpen. Dankzij haar vermogen en draagbaarheid is deze batterij enorm veelzijdig. Ze maakt het mogelijk om veel professionele activiteiten per fiets uit te voeren.

Voor de productie van deze hoogtechnologische batterijen deed Bilmo een beroep op Daurema, dat de cellen van gebruikte batterijen een tweede leven wil geven. “De onderdelen van deze batterijen worden meestal zonder solderen geassembleerd en kunnen daarom veel gemakkelijker en sneller worden hersteld in geval van een defect. Door de levensduur van de batterij te verlengen verhogen we ook het concurrentievoordeel. Bovenal past dit nieuwe product op basis van gebruikte batterijen helemaal in de circulaire economie”, verduidelijkt Jean-Baptiste Goetgheluck, medeoprichter van Bilmo.

Octave: van oude autobatterij naar elektriciteitsopslag

Drie ingenieurs wilden een duurzame oplossing vinden voor elektriciteitsopslag. Dus richtten ze in 2019 Octave op. De onderneming speelt in op de groeiende behoefte aan flexibiliteit binnen het elektriciteitsnet. De start-up hergebruikt batterijen uit elektrische voertuigen en transformeert ze in een opslagsysteem voor het elektriciteitsbeheer van zijn klanten.

Octave Cabinet is een middelgroot batterij-energieopslagsysteem, geschikt om het energiebeheer van kmo’s of industriële sites te optimaliseren. De batterij kan dienen om het zelfverbruik te verhogen, verbruikspieken te verminderen en zelfs het elektriciteitsnet mee in evenwicht te brengen. ​ ​

De eerste circulaire batterij van Octave heeft een capaciteit van 75 kWh en wordt vandaag – 19 juli – voor het eerst in gebruik genomen bij Terranova Solar, een van de grootste zonnepanelenparken in de Benelux. Deze samenwerking kwam tot stand met de steun van Interreg Europe. Voor de Brusselse start-up met Europese ambities een mooie eerste stap.

Maxime Snick, CEO van Octave: “Dankzij onze gepatenteerde technologie zijn we koploper op het gebied van slimme en circulaire elektriciteitsopslag. Bovendien doen we dat op een efficiënte en circulaire manier: niet alleen bieden wij Li-ion-batterijen uit elektrische auto’s een tweede leven, maar met het Octave Cabinet zorgen wij ook voor de optimale integratie van hernieuwbare energie door deze tijdelijk op te slaan en op het juiste moment te gebruiken.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.