BrefurbiSH gaat huishoudtoestellen efficiënter refurbishen

BrefurbiSH, een samenwerking van verschillende partners, wil het refurbish-traject van huishoudtoestellen efficiënter laten verlopen door gebruik te maken van data-analyse, digitale werkinstructies en cognitieve ondersteuning van de operator. De ambitie is om zo jaarlijks 50 ton toestellen uit de afvalstroom te redden.

Refurbishen is niet nieuw. Heel wat afgedankte huishoudtoestellen worden al nagekeken, hersteld en opnieuw te koop aangeboden. Om dit proces efficiënter en economisch rendabel te maken over de hele waardeketen sloegen BSH Home Appliances, Sirris, Circular.brussels, Innoviris en Lichtwerk de handen in elkaar.

Vier toestellen per dag

Zij vonden het antwoord in geavanceerde data-analyse, digitale werkinstructies, augmented reality, en een cognitieve en functionele ondersteuning van de operator. BrefurbiSH wil zo de operatoren helpen vier toestellen per dag te refurbishen, tegenover gemiddeld 1,2 toestellen per dag nu.

Refurbishen wordt daardoor niet alleen economisch leefbaar maar heeft daarnaast ook een positieve impact op milieu en maatschappij. “Er leven in Brussel 60.000 gezinnen in energiearmoede. Dankzij BrefurbiSH kunnen zij gebruikmaken van betaalbare en energiezuinige toestellen,” zegt Dany Chouha van Circular.brussels.

Analyse van storingen

6 tot 10 procent van de afgedankte elektrische toestellen kan op een ecologische en
economische manier opnieuw worden gebruikt. Bij aanlevering van de toestellen moet snel vastgesteld worden welke toestellen gerefurbisht kunnen worden, van welke toestellen de onderdelen gerecupereerd kunnen worden en welke toestellen niet meer bruikbaar zijn.

“Op basis van historische data en een analyse van de meest voorkomende en onderliggende storingen, hebben wij een handleiding opgesteld die de operator helpt de juiste beslissing te nemen”, zegt Kevin Van Vaerenbergh van Sirris. “Wanneer er een nieuw toestel wordt aangeboden, zullen we door een combinatie van geïdentificeerde patronen uit refurbish-procesdata en accurate informatie over stockage-onderdelen kunnen aangeven of het toestel beter gebruikt wordt voor herstel-, schroot- of componentenoogst.”

Digitale werkinstructies

Voor BrefurbiSH breidt Circular.brussels zijn portfolio uit met het refurbishen van
huishoudtoestellen. Daarbij wordt bewust gekozen om het in de eerste fase bij twee representatieve productfamilies te houden: wasmachines en vaatwassers. “Dit zijn toestellen waarvan de aanvoer via onze partners gegarandeerd is en die het grootste potentieel hebben voor het verminderen van het energie- en waterverbruik,” zegt Dany Chouha.

Digitale werkinstructies zorgen ervoor dat elke operator de juiste informatie op het juiste moment te zien krijgt. Binnen BrefurbiSH worden daartoe meerdere platformen en tools gecombineerd.

Via geprojecteerde LightGuide Augmented Reality worden operatoren getraind om complexe handelingen uit te voeren. Operatoren kunnen daarnaast via het
Manual.to-platform real-time digitale werkinstructies en visuele stappenplannen op
smartphone, tablet en andere schermen raadplegen, in de taal van hun voorkeur. De
informatie wordt stapsgewijs en intuïtief weergegeven en de instructies begeleiden elke medewerker stap voor stap door de verschillende processen.

“De combinatie van slimme assisterende technologie en toegankelijke digitale werkinstructies zorgt ervoor dat ook de meest complexe processen 100 procent foutloos uitgevoerd kunnen worden,” zegt Lieven Bossuyt van Lichtwerk. “Operatoren kunnen daarnaast ook zelf snel informatie toevoegen en aanpassen, zodat de expertise op de werkvloer voor iedereen toegankelijk is en up-to-date blijft.”

lees ook

Refurbished smartphones: Belgen aarzelen om oud toestel te verkopen

Levenscyclus

Samen met BSH Home Appliances heeft Circular.brussels ook een valorisatieplan opgesteld. Naast de uitbreiding van zijn portfolio naar huishoudtoestellen en de sociale tewerkstelling, wordt bekeken hoe de gereviseerde toestellen via meerdere kanalen verkocht of verhuurd kunnen worden.

“Met BrefurbiSH willen we naast het uitbreiden van het aanbod refurbished apparaten
ook de data over vaak voorkomende storingen en slijtageonderdelen gebruiken om meer inzicht te krijgen in de levenscyclus van producten en om toekomstige productgeneraties verder te verbeteren,” besluit Bruno Vermoesen van BSH Home Appliances.

Op termijn wil BrefurbiSH per jaar 5.000 reserveonderdelen uit 2.500 toestellen gebruiken voor herstelling en 1.000 opgeknapte toestellen per jaar afleveren. Dat komt overeen met ongeveer 50 ton toestellen die uit de afvalstroom gered worden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.