refurbish smartphones

Refurbished smartphones: Belgen aarzelen om oud toestel te verkopen

De markt voor refurbished smartphones blijft groeien. Toch wil 31 procent van de Belgen zijn oude smartphone niet verkopen. Bovendien heeft slechts 15 procent van de respondenten in het verleden al eens zijn oude smartphone verkocht. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Kantar.

De markt voor refurbished smartphones groeit gestaag, volgens schattingen met een jaarlijkse stijging van 10,23 procent tussen 2022 en 2027. Bovendien groeide de wereldwijde markt voor refurbished smartphones vorig jaar meer dan drie keer sneller dan de markt voor nieuwe smartphones, goed voor15 procent meer verkochte refurbished telefoons vergeleken met een jaar eerder. 

Om zicht te krijgen op de Belgische markt voor refurbished smartphones, onderzocht Kantar de voorkeuren en consumptiegewoonten van de Belgische consument. Dat gebeurde in opdracht van Swappie, Europees leider in de aan- en verkoop van refurbished iPhones. Uit het onderzoek blijkt dat de bijdrage van Belgen tot de circulaire economie momenteel nog beperkingen kent. 

Liever kopen

Consumenten blijken uit het onderzoek van Kantar hun keuze voor een refurbished toestel vooral te baseren op de financiële besparingen en op het feit dat de kwaliteit, batterijconditie en garantie van een refurbished smartphone vergelijkbaar zijn met die van een nieuwe smartphone. Het toenemende aantal professionele spelers op de refurbishmentmarkt draagt ook bij aan de gepercipieerde betrouwbaarheid van refurbished smartphones.

Oud toestel als back-up?

Hoewel Belgen steeds meer bereid zijn om een refurbished smartphone te kopen, zijn ze minder bereid om hun oude smartphone te verkopen om die te laten opknappen. Een oude smartphone verkopen levert nochtans niet alleen financieel wat op, het is ook goed voor het milieu. Het concept zorgt voor minder afval en bespaart energie, grondstoffen en waardevolle materialen, zoals koper, zilver en zelfs goud, die nodig zijn bij de productie van nieuwe smartphones. 

Terwijl 69% van de respondenten wel overweegt om zijn oude smartphone online of in fysieke winkels te verkopen, zegt 31% helemaal niet geïnteresseerd te zijn in de verkoop van zijn toestel. De verkoopbereidheid is vooral bijzonder laag bij 55-plussers (bijna 40% van die leeftijdsgroep is niet bereid) en bij mensen die in bepaalde regio’s van Wallonië wonen, waaronder Luik (44%), Luxemburg (40%) en Namen (37%). Bovendien verkocht slechts 15% van de respondenten in het verleden al eens zijn oude smartphone. 38% besloot die bij te houden, voornamelijk als back-uptelefoon. Toch beweert ongeveer de helft van de respondenten nooit de behoefte te hebben gehad om hun back-up-toestel te gebruiken. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.