Brussels Airlines tankt in Zaventem duurzame vliegtuigbrandstof van Neste

De NAVO-pijpleiding die Brussels Airport met kerosine bevoorraadt, wordt voortaan ook gebruikt voor het transport van duurzame vliegtuigbrandstof. Brussels Airlines voerde op nieuwjaarsdag een symbolische eerste vlucht uit met Sustainable Aviation Fuel (SAF) van Neste.

Duurzame vliegtuigbrandstoffen kunnen voortaan op een vlotte, veilige en CO2-vrije manier geleverd worden op Brussels Airport via de NAVO-pijpleiding (CEPS of Central Europe Pipeline System).

Brussels Airport is de enige Belgische luchthaven die volledig is aangesloten op dit netwerk van pijpleidingen. De luchthaven was al langer vragende partij om naast kerosine ook Sustainable Aviation Fuel (SAF) via deze pijpleiding te kunnen ontvangen. Brussels Airlines is de allereerste maatschappij in België die vliegt met SAF die via dit systeem getransporteerd wordt.

80% minder uitstoot

SAF of Sustainable Aviation Fuel is de verzamelnaam voor verschillende duurzame brandstoffen voor luchtvaart. SAF vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot 80 procent gedurende de levensduur van de brandstof in vergelijking met het gebruik van fossiele vliegtuigbrandstof.

De ‘Neste MY Sustainable Aviation Fuel’ die Brussels Airlines gebruikt, wordt geproduceerd uit duurzaam gewonnen, 100 procent hernieuwbare afval- en restgrondstoffen, waaronder gebruikte bakolie en dierlijk vetafval.

Brussels Airlines heeft voor dit pilootproject tweeduizend vaten van elk duizend liter met een blend van 38 procent SAF aangekocht De duurzame vliegtuigbrandstof werd op 1 januari vlak na middernacht door Brussels Airlines vanuit de mengfaciliteiten van Neste in Gent via de CEPS-pijpleiding vervoerd naar de brandstofopslag op Brussels Airport, zodat Brussels Airlines op 1 januari haar eerste SAF-vluchten kon uitvoeren.

Op korte termijn meer SAF

“Naast vlootvernieuwing is duurzame vliegtuigbrandstof het meest effectieve instrument dat momenteel beschikbaar is om de uitstoot van vliegreizen te verminderen. Samen met de Lufthansa Group investeerden we al enkele jaren in de productie en het gebruik van SAF. Dat we de brandstof nu ook op een snelle en milieuvriendelijke manier van bij de producent tot in het vliegtuig op Brussels Airport kunnen krijgen, is een belangrijke stap om het gebruik van dit type brandstof op korte termijn te vergroten”, zegt Peter Gerber, CEO van Brussels Airlines.

Neste plant alvast om het grootste pijpleidingsysteem in Europa te gebruiken om in de nabije toekomst ook andere luchthavens te bevoorraden. “Pijpleidingen zijn de meest efficiënte manier om te leveren aangezien Neste de SAF-productiecapaciteit opschaalt naar 1,5 miljoen ton per jaar in 2023,” aldus Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation bij Neste.

lees ook

LCL gaat hernieuwbare diesel van Neste gebruiken voor noodstroomgeneratoren

Meer gebruikte frituurolie ophalen

SAF is een belangrijk instrument om de luchtvaart te vergroenen en de CO2-uitstoot van het vliegverkeer terug te dringen. Vanuit de Europese Commissie wordt gewerkt aan een verplichting van 2 procent SAF vanaf 2025 en 5 procent vanaf 2030. Brussels Airport en haar partners mikken in het kader van hun Stargate-duurzaamheidsproject op 5 procent SAF tegen 2026.

Het Stargate-project ambieert daarnaast ook een bevolkingsonderzoek en sensibiliseringscampagne met als doel om meer gebruikte frituurolie op te halen die kan dienen als grondstof voor de productie van SAF. SAF-gebruik op de luchthaven zal ook verder gepromoot worden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.