LCL gaat hernieuwbare diesel van Neste gebruiken voor noodstroomgeneratoren

Neste helpt datacenterspecialist LCL om voor zijn noodstroomgeneratoren over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen. In België wordt LCL de eerste in zijn sector die de hernieuwbare brandstof ‘Neste MY Renewable Diesel’ gebruikt.

De hernieuwbare brandstof, ook bekend als HVO100 wegens voor 100 procent gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen, gaat aanvankelijk gebruikt worden in LCL-faciliteiten in Brussel-West (Aalst).

In een volgende fase wil LCL alle noodstroomgeneratoren in zijn vijf Belgische datacenters op ‘Neste MY Renewable Diesel’ laten werken – het bedrijf heeft geïnvesteerd in zes nieuwe noodstroomgeneratoren van Caterpillar.

De noodstroomgeneratoren worden alleen gebruikt tijdens maandelijkse tests, als de elektriciteit uitvalt of tijdens echte stroomonderbrekingen. Tijdens de tests controleren LCL-technici of alle back-upsystemen efficiënt, correct en snel blijven werken.

90 procent minder uitstoot

“Door over te schakelen op ‘Neste MY Renewable Diesel’ kan de uitstoot van broeikasgassen door de generatoren tot wel 90 procent worden verminderd. Met de hoeveelheid hernieuwbare diesel die we inkopen voor noodstroomgeneratoren bereiken we een reductie van 72 ton CO2-equivalent”, zegt Laurens van Reijen, Managing Director van LCL Data Centers.

De werking van de Caterpillar-generatoren werd getest met fossiele diesel, met hernieuwbare diesel en met een mengsel van beide brandstoffen. Daaruit bleek dat, ongeacht de gebruikte brandstof, de prestaties, het vermogen en de reactiviteit van de generatoren hetzelfde bleven.

Neste MY Renewable Diesel‘ is gemaakt van 100 procent hernieuwbare grondstoffen. Het is een drop-in-brandstof die zonder aanpassingen gebruikt kan worden voor bestaande voertuigen, energiesystemen of brandstofdistributie.

Neste voorziet tegen eind 2023 in een stijging van zijn productiecapaciteit voor hernieuwbare producten tot 5,5 miljoen ton, tegen eind 2026 gaat het om 6,8 miljoen ton. Het Finse bedrijf is aanwezig in verschillende landen. De productie vindt plaats in Nestes raffinaderijen in Finland, Nederland en Singapore.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.