Ecological,Concept,Symbolizing,Renewable,Energy,,Hydropower

C-ground vraagt vergunning voor eerste energieheuvel ter wereld

De eerste energieheuvel ter wereld komt, als de vergunning het toe laat, in het Limburgse Zutendaal. C-ground, onderdeel van bouwgroep Cordeel, heeft een vergunningsaanvraag ingediend om zo een energieheuvel aan te leggen op het industrieterrein Genk-Zuid.

Een energieheuvel is een kunstmatig aangelegde bult, in dit geval van 900.000 ton, met daarin twee waterbassins met een hoogteverschil van dertig meter. De heuvel zal worden aangelegd met zuivere grond, onder andere afkomstig van grote werven zoals de Oosterweelwerken en de nieuwe tunnel onder Brussel-Noord, weet Belga. De aanleg van de heuvel wordt bekostigd door de prijs die C-ground krijgt voor de aanvoer van de gronden. Op dit moment ligt er al 200.000 ton zand op de site. Wat nog nodig is, zal via het Albertkanaal naar Genk-Zuid worden gevoerd.

Het principe van energieheuvels vanaf 2’40”

Energie via waterval

C-ground wekt energie op door het water van de hoogste bassin door transformatoren te laten stromen. De elektriciteit wordt opgeslagen in batterijen, of op het elektriciteitsnet geplaats wanneer er een tekort is. De energieheuvel moet tot 1 megawattuur kunnen opwekken. Het water wordt terug naar boven gepompt wanneer er een overproductie is aan groene stroom. De energieheuvel in Zuteldaal zou de eerste in de wereld zijn, als de vergunning wordt goedgekeurd.

lees ook

Drie keer meer investeringen nodig in groene energie om planeet leefbaar te houden 

Op dit moment staat er al een demoheuvel aan het hoofdkantoor van C-ground in Temse. Door buurtprotesten kreeg het bedrijf geen vergunning voor een volwaardige heuvel. Dat scenario wil C-ground vermijden in Zutendaal. Daarom is er al heel wat overleg geweest met de betrokken gemeenten, provincie, het Vlaams Agentschap Natuur en Bos en andere betrokkenen. Als de vergunning wordt goedgekeurd, dan kan er in het najaar worden gestart met de aanleg van de puist. Volgens C-ground zou die aanleg tot drie jaar in beslag nemen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.