Concept,Of,A,Modern,High-capacity,Battery,Energy,Storage,System,In

Centrica bouwt in Oostende eerste batterijpark buiten Verenigd Koninkrijk

Het Britse energiebedrijf Centrica is gestart met de bouw van zijn eerste batterijpark buiten het Verenigd Koninkrijk, meldt Belga. De installatie komt in Oostende, later moeten er nog meer gelijkaardige batterijparken komen in België aldus Centrica dinsdag in een persbericht.

Het batterijpark van 24 megawatt komt op de site van het chemiebedrijf Ostend Basic Chemicals. De werken zijn gestart en het batterijpark moet tegen begin 2024 operationeel zijn. De opgeslagen energie kan tot 48.000 gezinnen gedurende twee uur van stroom voorzien. De batterijen zullen in eerste instantie het Elia-hoogspanningsnet in evenwicht te houden. Wanneer er overschotten of tekorten dreigen, dan kan een batterijpark daar snel op inspelen door te laden of energie af te geven.

Strategisch belangrijk

Batterijparken zijn dus belangrijk om energie afkomstig van windmolens en zonnepanelen op te slaan, zodat ze kan worden ingezet wanneer er extra stroom nodig is. “Op deze manier kan het elektriciteitsnet de pieken en dalen van de hernieuwbare energieproductie compenseren”, zegt Centrica in het persbericht. De keuze voor Oostende komt niet uit de lucht vallen. In 2017 nam het bedrijf het Antwerpse Restore, gespecialiseerd in vraagsturing, over.

lees ook

Engie dient aanvraag in voor drie batterijparken

Het Belgische batterijpark is meteen een overzeese primeur voor de Britten. “Centrica zal actief flexibele energieactiva ontwikkelen en verwerken in het binnen- en buitenland”, zegt Bill Rees, de algemeen directeur van Centrica Energy Assets, in het persbericht. “België wordt voor ons strategisch belangrijk en we kijken ernaar uit om nog meer opslagsystemen te ontwikkelen ter ondersteuning van het Belgische transmissienet. We hopen dat het batterijpark in Oostende de eerste stap is in vele strategische investeringen in hernieuwbare energieactiva.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.