Capgemini: ‘Parijsakkoord niet langer haalbaar, maar net zero tegen 2050 blijft mogelijk’

Het 26e World Energy Markets Observatory-rapport van Capgemini benadrukt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2023 een recordhoogte bereikte van 37,4 miljard ton. Dit toont aan dat de doelstellingen van het Akkoord van Parijs nog steeds buiten bereik liggen. Het rapport roept op tot meer investeringen in elektriciteitsnetten en cleantech-oplossingen om de energietransitie te versnellen.

Verhoogde investeringen nodig voor energietransitie

Het jaarlijkse World Energy Markets Observatory (WEMO)-rapport van Capgemini geeft aan dat hoewel hernieuwbare energie wereldwijd groeit, de toename te traag is om de doelstellingen van 2030 en 2050 te halen. In 2023 steeg de capaciteit van hernieuwbare energie met 14%, maar het aandeel in de totale energiebehoefte blijft beperkt tot ongeveer 40%. Dit is onvoldoende om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast wijst Capgemini op de noodzaak van batterijopslag om de stabiliteit van de netwerken te waarborgen. Technologieën zoals biomassa en geothermische energie moeten ook sneller worden ontwikkeld om energie beter op te slaan.

Een ander punt van zorg is het meten van energieverbruik. Capgemini pleit voor een verschuiving van het meten op basis van primaire energie naar finale energie. Dit zou een nauwkeuriger beeld geven van de vooruitgang op het gebied van schone energie.

Waterstof en kernenergie spelen cruciale rollen

Volgens het rapport wordt waterstof steeds belangrijker als strategisch middel voor decarbonisatie. Het aantal waterstofprojecten is de afgelopen twee jaar verviervoudigd, maar de hoge kosten van koolstofarme waterstofproductie zorgen voor beperkingen in de toepassing. Vooral in moeilijk te decarboniseren sectoren, zoals zware industrie en maritiem transport, blijft waterstof potentieel hebben.

Daarnaast benadrukt het rapport de noodzaak om de wereldwijde capaciteit van kernenergie te verdrievoudigen om een stabiele en koolstofarme stroomvoorziening te garanderen. Hoewel kernenergie erkend wordt als belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering, blijft de ontwikkeling van nieuwe centrales, zoals Small Modular Reactors (SMR’s), uitdagend en tijdrovend. Capgemini stelt dat het verlengen van de levensduur van bestaande kerncentrales essentieel is om de energietransitie te ondersteunen.

Het rapport besluit met een waarschuwing voor de negatieve effecten van geopolitieke spanningen op energiemarkten. Protectionistische maatregelen zoals embargo’s en tarieven verstoren de markten en bedreigen een efficiënte energietransitie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.