Organisaties voeren hun inspanningen op om hun duurzaamheidsdoelen te halen, ondanks geopolitieke uitdagingen

Organisaties blijven vooruitgang boeken in hun duurzaamheidsinitiatieven, ondanks geopolitieke uitdagingen. Regelgeving en technologie zijn een essentieel onderdeel van deze vooruitgang.

Twee derde van de leidinggevenden is het erover eens dat hun organisatie nooit haar duurzaamheidsdoelstellingen kan bereiken zonder klimaattechnologie. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van het Capgemini Research Institute. Het rapport volgt de vooruitgang op vlak van ecologische en sociale duurzaamheid in de afgelopen drie jaar. De derde editie belicht duidelijke verbeteringen op het gebied van circulariteit, duurzaam ontwerp, metingen, waterbeheer, biodiversiteit en duurzaamheidsvaardigheden, ook al schieten bedrijven nog tekort als het om het terugdringen van hun Scope 3-emissies gaat en blijven consumenten sceptisch over hun inspanningen. 

Organisaties spannen zich collectief meer in om hun duurzaamheidsdoelen te halen. Hun maturiteit in het invoeren van duurzame praktijken is sinds 2022 gestaag toegenomen. 84% van de leidinggevenden zegt dit jaar dat hun organisatie op koers ligt om de CO2-emissiedoelstellingen te halen; minder dan een tiende zegt dat ze achterlopen.

Dat organisaties hun impact op het milieu verminderen, is vooral zichtbaar op het gebied van circulariteit, duurzaam productontwerp, metingen en waterbeheer. Bijna driekwart van de leidinggevenden zegt bijvoorbeeld dat het recycleren van producten een kernaspect is van hun productiestrategie, tegenover 53% in 2022. Meer dan twee derde zegt dat ze producten opnieuw ontwerpen om grondstoffen die afkomstig zijn van fossiele brandstoffen te verwijderen, tegenover minder dan de helft in 2022. Daarnaast heeft driekwart van de leidinggevenden een waterbeheerprogramma geïmplementeerd, tegenover 55% in 2022. 

Eind 2023 waren managers van plan om dit jaar meer te investeren in duurzaamheid. Bedrijven zijn daar echter niet in geslaagd: de gemiddelde jaarlijkse investering in duurzaamheidsinitiatieven en -praktijken bedraagt nu 0,82% van de totale omzet, tegenover 0,92% in 2023. 

“Deze editie van het rapport toont dat duurzaamheidsprojecten in 2024 vaart blijven houden, ondanks de huidige tegenwind”, aldus Cyril Garcia, Capgemini’s hoofd van Global Sustainability Services and Corporate Responsibility en Group Executive Board-lid. “Bedrijfsleiders hebben de macht en verantwoordelijkheid om ons naar een duurzamere economie te leiden. Waterbeheer, behoud van biodiversiteit en circulaire praktijken zijn nu belangrijke bedrijfsvereisten geworden. Leidinggevenden zijn zeer pragmatisch en CO2-reductie moet nu vertaald worden in kostenbesparingen. We blijven zien dat inspanningen op vlak van duurzaamheid ondersteund worden door nieuwe innovaties en regelgeving op het gebied van klimaattechnologie. De beste manier om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij consumenten is door tastbare resultaten te tonen en te plannen voor een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat.” 

Consumenten zijn niet overtuigd van vooruitgang 

Consumenten willen dat bedrijven nog verder gaan en eisen transparantie. Uit het rapport blijkt dat driekwart van de consumenten verwacht dat bedrijven een grotere rol spelen in het terugdringen van broeikasgasemissies in 2024. Bovendien zijn consumenten sceptischer dan ooit over de duurzaamheid van bedrijven, zelfs nu organisaties hun duurzaamheidsinitiatieven naar een hoger niveau tillen. Meer dan de helft gelooft namelijk dat organisaties vooral aan greenwashing doen, tegenover 33% in 2023. 

Geopolitiek en regelgeving beïnvloeden duurzaamheidsinitiatieven van bedrijven 

Leidinggevenden duiden klimaatgerelateerde regelgeving aan als een belangrijke drijfveer voor duurzaamheidsprojecten. Driekwart van de leidinggevenden is van mening dat regelgeving op het gebied van duurzaamheid noodzakelijk is om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen. Bijna twee derde is het er zelfs mee eens dat hun organisatie niet veel duurzaamheidsinitiatieven genomen zou hebben zonder regelgeving. 

Wereldwijd is 73% van de leidinggevenden het ermee eens dat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU de mogelijkheden aanscherpt voor het meten en opvolgen van duurzaamheid. Maar organisaties schieten nog steeds tekort op het gebied van rapporteren over duurzaamheidsinitiatieven, zeker wat betreft Scope 3-emissies. Van de organisaties die in 2025 moeten rapporteren voor CSRD zegt iets meer dan een derde dat ze voorbereid zijn om volgend jaar Scope 3 downstream-emissies te rapporteren, terwijl 86% voorbereid is voor Scope 1. 

Ondertussen leiden geopolitieke spanningen – zoals de relaties tussen de VS en China, de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten en de Europese energiecrisis – tot verstoring van de toeleveringsketens en bedrijfsactiviteiten en onzekerheid over overheidsfinanciering. Dit jaar gaf bijna twee derde van de leidinggevenden aan dat geopolitiek een toenemende rol speelt bij duurzaamheidsinvesteringen. 69% maakt zich zorgen over de impact van het onzekere politieke landschap in de VS. Dit geldt voor alle landen, maar Zweedse leidinggevenden zijn het meest bezorgd (75%), vergeleken met 71% van de Amerikaanse leidinggevenden en 59% van de leidinggevenden in India. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.