Cebeo test elektrisch truck van Volvo

Cebeo test elektrische truck van Volvo

Elektrodistributeur Cebeo zet opnieuw een stap om zijn CO2-voetafdruk te verkleinen en test als eerste distributeur een elektrische vrachtwagen van Volvo. Die zou op termijn mogelijk de huidige dieselvrachtwagens vervangen. “We zitten op een kantelmoment en willen uit deze resultaten leren om een realistisch voorstel op tafel te kunnen leggen”, stelt Wim Pyra, transportmanager bij Cebeo. 

Om tegen 2030 de broeikasgassen te verminderen kiezen transportbedrijven en logistieke ondernemingen steeds vaker voor schonere voertuigen. Fossielvrij zwaar vervoer is echter nog niet beschikbaar op grote schaal. Cebeo, marktleider in de distributie van elektrotechnisch materiaal, wil daarin het voortouw nemen en test nu voor het eerst een elektrische vrachtwagen. Nadat het bedrijf in mei startte met fietskoeriers voor leveringen in Brussel, gaat het nu twee weken lang een elektrische truck van Volvo testen in Kortrijk.

Rijbereik

Wim Pyra: “Over de milieukwaliteiten van elektrische vrachtwagens is er geen twijfel. Ze rijden volledig uitstootvrij en zijn ook geruisloos. Een werkpunt is wel nog het rijbereik. Samen met Volvo hebben we onze transportplanning geanalyseerd en de constructeur garandeerde ons dat dit geen probleem zou mogen zijn. We beslisten daarom een test uit te voeren, zodat we vervolgens kunnen beslissen over de vernieuwing van ons wagenpark.” 

Het voertuig dat de komende twee weken getest wordt, is de Volvo FE Electric, een twee-assige vrachtwagen met een nuttig laadvermogen tot 8500 kilogram en een rijbereik tot 200 kilometer. “De compacte afmetingen maakt dit een ideaal voertuig voor huis-aan-huis leveringen in een stedelijke omgeving. Tot nu toe zetten wij hiervoor nog 49 dieselvoertuigen in. Die stoten elk ongeveer 20 ton CO2 per jaar uit. Met een of meerdere elektrisch voertuigen zouden we meteen een aanzienlijke vermindering in uitstoot kunnen realiseren”, stelt Fabrice Naert, fleet coördinator bij Cebeo.  

Anders leren rijden

Naast het rijbereik moeten transportbedrijven die naar elektrische voertuigen willen omschakelen ook met andere aspecten rekening houden. “Zo moeten onze chauffeurs anders leren rijden want hun manier van rijden heeft een impact op het verbruik en de levensduur van de batterij. Daarom zal er een instructeur meerijden en onze chauffeurs doorheen deze testweken begeleiden. Verder moeten we bekijken hoe lang zo’n vrachtwagen moet laden en hoeveel extra laadpalen er op onze site in Kortrijk nodig zullen zijn. Dat vraagt dan bijkomende investeringen.”

Kenniscentrum

De actie past binnen de bredere duurzaamheidsvisie van het bedrijf. “De ecologische voetafdruk verkleinen is een hot topic binnen ons Competence Center Transport Europe binnen de Sonepar Group. Hier delen we kennis, bekijken we het aanbod van andere constructeurs en onderzoeken we het potentieel van nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld waterstofvoertuigen. Onze ambitie is duidelijk. We willen een voorbeeld zijn voor de sector en een van de eerste spelers worden die zijn goederen van de eerste tot de laatste kilometer klimaatneutraal tot bij zijn klanten levert”, aldus Wim Pyra, transportmanager bij Cebeo. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.