De Europese bouwsector staat onder druk om te verduurzamen. Binnen het Horizon Europe-project RECONSTRUCT werken 14 partners uit vijf EU-landen en het VK samen aan oplossingen voor circulair bouwen. Ze willen gebouwen realiseren met 80% herbruikbare of recycleerbare componenten, 50% minder nieuwe materialen, en nul procent bouwafval naar de stort.
Circulaire bouwhubs in Brussel en Barcelona
In Brussel en Barcelona worden regionale Circular Construction Hubs opgezet. Deze hubs verbinden ontwerpers, aannemers, beleidsmakers en materiaalproducenten. Ze delen kennis en testen digitale toepassingen, met een sterke focus op beton.
Volgens Jeroen Poppe (VUB) moet beton niet langer als wegwerpproduct worden gezien. “We ontwikkelen prefabmodules die eenvoudig te demonteren zijn. Zo maken we beton herbruikbaar en herleidbaar.”
Digitale tools voor een circulaire bouwketen
RECONSTRUCT integreert materialenpaspoorten, BIM-modellen en digitale tweelingen om de levenscyclus van bouwmaterialen volledig te kunnen volgen. Deze aanpak moet leiden tot efficiënter afvalbeheer en transparante materiaalstromen.
“Circulair bouwen lukt pas als alle betrokken partijen inzicht hebben in hun rol, hun data en hun impact,” zegt Ilse Van den Borre van Green Energy Park.
Pilootproject in Zellik
Op de site van het Green Energy Park in Zellik komt een volledig recycleerbaar gebouw. De bouwaanvraag is al ingediend. Een Nederlandse partner produceert momenteel de bouwpanelen. Ook in Barcelona wordt een gelijkaardig project gerealiseerd.
Europese schaal, lokale verankering
Door digitale workflows en gestandaardiseerde formats te koppelen aan concrete bouwhubs, creëert het project een schaalbare en herhaalbare aanpak voor circulair bouwen.
lees ook
Bouwmaterialen kunnen miljarden ton CO2 opslaan