CO2 uit de lucht verwijderen: op weg naar net zero?

De Europese Unie legt de criteria vast voor installaties en technieken die koolstofdioxide uit de atmosfeer halen en in de bodem stockeren. Een cruciale stap richting het behalen van de klimaatdoelstellingen of niet meer dan een doekje voor het bloeden?

De Europese Raad en Parlement kondigde op 20 februari 2024 aan een voorlopig akkoord te hebben bereikt over een certificeringskader voor permanente koolstofverwijdering, koolstoflandbouw en koolstofopslag in producten. Het is een eerste aanzet tot het vastleggen van criteria en spelregels voor technologieën voor CO2-verwijdering: een techniek om koolstofdioxide uit de atmosfeer te filteren en decennialang in de bodem te stockeren.

CO2-verwijdering kan een belangrijke rol spelen in het halen van de Europese klimaatdoelstellingen. De EU en haar lidstaten hebben zichzelf opgelegd om tegen 2050 klimaatneutraal (net zero) te zijn. Om daartoe te komen, is het reduceren van uitstootgassen slechts een deel van de puzzel. ‘Onvermijdelijke’ CO2 uit de atmosfeer halen en stockeren op plaatsen waar het minder schadelijk is, kan het ontbrekende puzzelstuk zijn.

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.