DAF kondigt nieuwe generatie elektrische trucks aan

De nieuwe generatie elektrische trucks van DAF, XD Electric en XF Electric, biedt een rijbereik tot meer dan 500 emissieloze kilometers. De vrachtwagens kunnen bovendien op drie kwartier worden opgeladen tot 80 procent van de capaciteit.

Steeds meer steden kondigen aan dat leveringen in de toekomst alleen nog mogen gebeuren door emissievrije voertuigen. Dat is bijvoorbeeld ook het geval voor Vlaanderen. Daardoor worden volledig elektrische vrachtwagens steeds meer een noodzaak voor transportbedrijven die in steden actief zijn. 

DAF Trucks gaat verder op het pad van duurzaam transport met emissieloze voertuigen en introduceert twee nieuwe elektrische trucks, de XD Electric en XF Electric. Beide zijn uitgerust met volledig nieuwe, modulaire aandrijflijnen voor een emissievrij rijbereik van 200 tot meer dan 500 kilometer. De DAF XD Electric en DAF XF Electric zijn beschikbaar als trekker en als bakwagen.

Productie in Eindhoven

De elektrische trucks worden geassembleerd op een gloednieuwe productielijn in Eindhoven. De productie gaat in 2023 van start. De trucks kunnen wel al besteld worden. 

De trucks beschikken over efficiënte en betrouwbare e-motoren van Paccar, het moederbedrijf van DAF. De motoren leveren vermogens van 170 tot 350 kW (230 tot 480 pk). In combinatie met batterijsamenstellingen met twee tot vijf pakketten kan het totale volledige elektrische rijbereik, afhankelijk van de inzet en omstandigheden, oplopen tot meer dan 500 kilometer. Bij een optimale voertuig- en oplaadplanning halen de trucks zelfs een volledig elektrisch rijbereik van 1000 kilometer per dag, aldus de fabrikant.

Snelladen en wisselstroomladen

De nieuwe generatie XD Electric en XF Electric zijn geschikt voor snelladen met vermogens tot 325 kW. Een batterij van drie pakketten kan hierdoor in iets meer dan drie kwartier van 0 tot 80 procent van zijn capaciteit worden opgeladen. Zelfs de grootste accu kan in minder dan 2 uur volledig worden opgeladen van leeg tot 100 procent.

De optionele boordlader biedt de mogelijkheid om met wisselstroom tot 22 kW op te laden. Dit biedt de flexibiliteit om het voertuig ook in te zetten wanneer geen gelijkstroomladers beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.