Data smartphone

Data voor duurzaamheid: artificiële intelligentie op de bres voor de planeet  

Zuiniger omspringen met grondstoffen, de waterkwaliteit van rivieren monitoren of dieren observeren zonder ze te storen: de mogelijkheden van data-analyse en AI op het vlak van duurzaamheid zijn eindeloos. En een kolfje naar de hand van SAS. “In België hebben we nog iets in te halen.” 

“De insteek is telkens hetzelfde”, vertelt Véronique Van Vlasselaer, analytics & AI lead voor Zuid-, West- en Oost-Europa bij SAS. “We brengen enorm veel data samen en gaan er vervolgens analyses op doen.” Het proces verloopt daarbij telkens in vier stappen. Van Vlasselaer: “De eerste stap is beschrijvend: wat zeggen de data? In een tweede stap kan er gezocht worden naar een oorzakelijk verband. De derde stap gaat nog verder en werpt een blik in de toekomst door evoluties te voorspellen. De vierde stap, en de meest interessante, beantwoordt de vraag: hoe bestaande processen aanpassen en optimaliseren?” 

waterkwaliteit 

Zoals in het project van Krill, een Nederlandse start-up die een robotica-oplossing ontwikkelde om de waterkwaliteit te meten van Nederlandse stromen en rivieren. De oplossing ziet eruit als een soort hoogtechnologisch bootje. Terwijl het rondvaart meet het permanent de zuurtegraad, de watertemperatuur, de opgeloste zuurstof en het geleidingsvermogen.  

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.