bouw co2 verminderen door te digitaliseren

Digitalisering vermindert CO2-uitstoot in de bouw

Panasonic Toughbook ontwikkelde met het Zwitserse Kibag een mobiel digitaal kantoor voor op de bouwplaats. Een geïntegreerd bouwcloudplatform verbetert de samenwerking op de werf en voorkomt faalkosten en vertragingen. Bovendien houdt het platform rekening met de CO2-impact van de gebruikte materialen.

De bouwsector is voor 39 procent verantwoordelijk voor de internationale CO2-uitstoot. “Met een verdergaande digitalisering wordt het mogelijk om de CO2-uitstoot bij een project tot 30 procent te verminderen en de circulariteit van materialen te bevorderen.”

Dat stelt Kevin Richardson, divisional manager van MTWO, tijdens een Panasonic Toughbook partnerdag voor de bouw. “Een geïntegreerd BIM 6D-bouwcloudplatform vergemakkelijkt de samenwerking bij bouwprojecten en voorkomt ontwerp- en ontwikkelingsfouten. De zesde dimensie geeft een beeld van de CO2-impact van de gebruikte materialen.”

Efficiënter samenwerken

MTWO is een 6D bouwcloudplatform dat medewerkers van een organisatie efficiënter laat samenwerken – met elkaar maar ook met andere constructiepartners, leveranciers, klanten en overheidsdiensten. Projecten worden beheerd in 2D of 3D en worden direct gekoppeld aan 4D (tijd/planning), 5D (kostprijs) en 6D (CO2-invloed).

Het platform verbindt alle betrokken partijen met informatie over planning, kosten, duurzaamheid, materialen, exploitatie en onderhoud. Dankzij een doordachte digitalisatie worden oorzaken van faalkosten en vertragingen structureel vermeden en schaarse mankrachten en grondstoffen efficiënter ingezet.

Minder fouten

Digitalisering in de bouw zorgt voor een inzichtelijker bouwproces. De planningen worden realistischer, de bouwkosten beter beheersbaar. Door op de bouwplaats aanpassingen in het ontwerp meteen te delen met alle projectpartners verhoogt de productiviteit en verkleint de kans op fouten. Daardoor zorgt de digitale transitie voor een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot op bouwplaatsen. Richardson: “Door ontwerp- en ontwikkelingsfouten tijdens het bouwproces te reduceren kan de CO2-uitstoot op bouwprojecten tot 30 procent worden verminderd.”

Mobiel digitaal kantoor

Daarom ontwikkelde Panasonic Toughbook samen met het Zwitserse Kibag een mobiel digitaal kantoor. Dat bevat alle mobiele technologie om informatie en workflows digitaal beschikbaar te maken op de bouwplaats.

Het mobiele digitale kantoor is een kleine container die is voorzien van een Panasonic Toughbook G2-tablet met dockingstation en een hoge-resolutie Panasonic Pro Display (van 4K en 49 inch). Een 4G-wifirouter met buitenantenne zorgt voor de stabiele netwerkverbinding. De container zelf kan flexibel worden ingezet op verschillende bouwplaatsen.

Content delen

Externe partners en bouwvakkers kunnen er via een draadloze interface hun content vanaf hun mobiele telefoons, tablets of notebooks delen. Van uitvoeringsverslagen en werkinstructies tot orders en leveringsdocumenten: alles kan meteen ter plaatse bekeken en digitaal verwerkt worden. Onjuistheden worden direct aangepast, wat dure herstelwerkzaamheden achteraf vermijdt.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.