Droogte en hitte treffen in de toekomst 90% van de wereldbevolking

De toenemende impact van hitte en droogte samen zal in de toekomst meer dan 90 procent van de wereldbevolking treffen, waarschuwt de Universiteit van Oxford. Daardoor dreigt de ongelijkheid toe te nemen en krijgt de natuur het moeilijker om CO2 op te nemen uit de atmosfeer.

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar de impact van de toenemende droogte en hitte apart, maar de Britse onderzoekers bestudeerden voor het eerst de gecombineerde impact. Daaruit blijkt dat beide problemen elkaar gevoelig versterken. En omdat armere mensen en de plattelandsbevolking meer risico lopen, dreigt ook de sociale ongelijkheid toe te nemen, zeggen ze.

Sneeuwbaleffect

In het scenario met de meeste uitstoot zullen de gevolgen van de gecombineerde effecten van opwarming en slinkende waterreserves met een factor 10 toenemen. Maar ook in het meest optimistische klimaatscenario wordt nog altijd meer dan 90 procent van de wereldbevolking en de wereldeconomie blootgesteld aan toenemende gevolgen.  

En dat is nog niet alles, zegt hoofdonderzoeker Jiabo Yin, want de toenemende hitte en droogte bedreigen ook de capaciteit van de natuur om CO2 uit de atmosfeer te halen. Daardoor dreigt een sneeuwbaleffect te ontstaan dat de klimaatverandering verder aanzwengelt.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.