Duitse onderzoekers slaan waterstof op in zouten

De opslag en het transport van waterstof als brandstof komen met de nodige uitdagingen. Een Duits onderzoeksteam ontdekte dat beide eenvoudiger kunnen met een methode op basis van carbonaat- en bicarbonaatzouten.

Onderzoekers van het Leibniz Institute of Catalysis hebben een relatief eenvoudige oplossing gevonden voor opslag- en transportprobleem van waterstof als brandstof. Ze doen daarbij beroep op een methode om waterstof op te slaan in zouten, zo meldt Interesting Engineering.

Waterstof kan gecontroleerd worden verbrand met zuurstof uit de lucht en levert water op als bijproduct. Door hernieuwbare energiebronnen te gebruiken kan de opwekking bovendien emissievrij gebeuren. De ideale alternatieve brandstof dus, ware het niet dat de opslag en het transport voor uitdagingen zorgen.

Zonder koolstofdioxide

Waterstof is om te beginnen een licht ontvlambaar gas. Er is geprobeerd om het vloeibaar te maken, zoals bij aardgas, maar dat vraagt extreem lage temperaturen van -253 graden Celsius. Een andere optie is om waterstof op te slaan in vaste zouten. Het grootste voordeel van deze methode: het proces is omkeerbaar. Het nadeel: er zijn edele metalen nodig als katalysatoren en er komt koolstofdioxide vrij.

Onderzoekers van het Leibniz Institute of Catalysis analyseerden de moeilijkheden en ontwikkelden vervolgens een systeem voor energieopslag en -afgifte op basis van carbonaat- en bicarbonaatzouten. Ze maken ook gebruik van metaalmangaan dat meer voorhanden is dan edele metalen. Lysine, een aminozuur, voorkwam daarbij dat koolstofdioxide vrijkwam. De reactietemperatuur bleef onder 93 graden Celsius en de vrijgekomen waterstof was voor 99 procent zuiver. Dat maakt de methode interessant voor commerciële toepassingen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift American Chemical Society Central Science.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.