duravit en waterverbruik

Duravit bespaart jaarlijks 290 miljoen liter water in Europa

De kern van duurzaamheid? Bouwen op een manier die het milieu zo min mogelijk schade berokkent, aldus de Duitse professor Amandus Samsøe Sattler die al jaren ijvert voor milieuvriendelijke architectuur. Badkamerspecialist Duravit heeft de boodschap alvast begrepen en gaat voor volledige klimaatneutraliteit.

Tegen 2045 wil Duravit zijn activiteiten wereldwijd klimaatneutraal maken. De badkamerleverancier wil daarmee het goede voorbeeld geven in de bouwsector, een sector die notoir achterophinkt qua duurzaamheid.

Dat gelooft ook de Duitse professor Amandus Samsøe Sattler, die zich als voorzitter van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen al meer dan 15 jaar inzet voor hulpbronnen en milieuvriendelijke architectuur. Meer bedrijven moeten volgens Sattler beseffen dat de kern van duurzaamheid is om zo te bouwen dat het milieu zo min mogelijk schade ondervindt. 

Duravits doel: actief bijdragen aan de bescherming van ons milieu. De producent doet dat op verschillende manieren.

Waterrecycling

Bij de productie in de fabriek in het Duitse Hornberg vermindert de badkamerfabrikant ​enerzijds het waterverbruik, anderzijds zet het in op recyclage. 60 procent van het water wordt al hergebruikt: op een verbruik van bijna 70 miljoen liter komt dat neer op ruim 40 miljoen liter dat gerecupereerd wordt.

Daarnaast doen alle Duravit-locaties al aan waterbehandeling. Naar gelang de locatie wordt het eindproduct voor verschillende doeleinden gebruikt, van het besproeien van groene gebieden tot hergebruik in productie.

Minder water verbruiken

“Omgaan met water is heel belangrijk in de sanitaire sector. Niet alleen de productie moet duurzaam en zo watervrij mogelijk zijn, maar ook voor het geproduceerde sanitair is dit een cruciaal gegeven”, legt Sattler uit. 

Alleen al de waterbesparende knop, die Duravit in alle toiletten gebruikt, in combinatie met de gerichte vermindering van de hoeveelheid spoelwater, zorgt voor een jaarlijkse besparing van ongeveer 290 miljoen liter vers water in Europa.

Energie besparen

De producent heeft ook een energiebesparende FreshStart-functie. Het energie-intensieve verwarmen van warm water wordt daarmee gereduceerd tot situaties waarin dat daadwerkelijk nodig is – doordat in de middelste stand van de kraan aanvankelijk alleen koud water stroomt. Heet water wordt dus enkel toegevoegd als de hendel bewust naar links wordt bewogen. Wastafelkranen met MinusFlow hebben een doorstroombegrenzing van 3,5 l/min in plaats van de gebruikelijke 5 l/min.

Supply chain

Maar fabrikanten moeten volgens Sattler nog een stap verder gaan. “Ze moeten de hele supply chain in de gaten houden: waar de materialen vandaan komen, en waar en hoe ze gewonnen en verwerkt worden.” Dat alles met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.

Duravit vertrouwt dan ook al jaren op een local-for-local-strategie met regionale productie- en inkoopkanalen.

Hergebruik

Volgens Sattler is het behouden, renoveren en hergebruiken van bestaande materialen nog een andere stap naar meer duurzaamheid. “Dat bespaart niet alleen hulpbronnen, maar draagt ook bij aan het herstel van hulpbronnen en verbruikt het minste CO2.” 

Duravit heeft het ook tot zijn taak gemaakt om innovatieve en functionele materialen te gebruiken, die bovendien duurzaam zijn. Daartoe doet de fabrikant voortdurend onderzoek naar nieuwe materialen en verbeterde oppervlakte-eigenschappen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.