Duurzame producten moet stagnerende Belgische doe-het-zelfmarkt helpen

De Belgische doe-het-zelfmarkt kende in 2023 een jaar met amper 1% groei ten opzichte van 2022, terwijl de globale markt 6% groeide. Dat maakt HIMA Benelux, de federatie van toeleveranciers in de DIY, bekend naar aanleiding van de 10e Global DIY Summit die vandaag in Rome start.

De piekperiode van april tot juni bracht geen significante groei voor de doe-het-zelf-supermarkten. HIMA Benelux ziet een kentering mogelijk als de sector meer inzet op duurzame producten, en ondersteunt zijn leden in die transitie.

Na de sterke groei tijdens de coronaperiode is de besteding aan klusprojecten afgenomen. “Consumenten geven liever geld uit aan belevingen zoals reizen en uitstapjes”, zegt gedelegeerd bestuurder Piet De Coninck van HIMA Benelux. “Het lage consumentenvertrouwen en de fors gestegen prijzen in 2023 spelen hier ongetwijfeld ook een rol.”

Opportuniteiten

De toenemende vraag naar duurzame producten biedt volgens HIMA Benelux opportuniteiten. Uit het onderzoek blijkt immers dat steeds meer Belgen zich zorgen maken over milieuvervuiling (64%) en klimaatverandering zien als een topconcern (61%). ‘Milieuvriendelijkheid’ is zelfs gestegen van de 31e naar de 18e plek op de lijst van waarden van Belgische consumenten.

De bezorgdheid van de Belgische consument voor het milieu vertaalt zich in concrete aankoopbeslissingen. Consumenten kopen steeds vaker tweedehands (65%) en refurbished (51%) producten. Zo is de verkoop van LED-lampen, waterbesparende kranen en isolatiemateriaal is sterk gestegen met respectievelijk 25%, 18% en 12%.

Vier pijlers

HIMA Benelux heeft een ambitieus plan om de sector te begeleiden in zijn transitie naar meer duurzaamheid. Dit plan focust op vier pijlers: klimaat, producten, waardeketen en mensen. De federatie helpt de toeleveranciers van de DIY-sector bij het opstellen van een klimaatactieplan en organiseert praktijkgerichte informatiesessies over duurzaamheid.

Volgens Piet De Coninck is er een toegenomen bereidheid in de sector om te investeren in duurzaamheid. “Duurzame producten bieden niet alleen kansen voor het milieu, maar ook voor de economie. We helpen onze leden dan ook om deze kansen te grijpen.”

Een concreet voorbeeld van een impactvolle samenwerking met toeleveranciers is het initiatief Goods 2 Give. Deze organisatie zet zich in voor de herverdeling van onverkochte non-foodproducten. Door overgebleven stock of licht beschadigde producten een tweede leven te geven in de doe-het-zelfsector, wordt verspilling tegengegaan en wordt tegemoetkomen aan de vraag naar betaalbare, duurzame opties.

“We zijn ervan overtuigd dat de toeleveranciers van de doe-het-zelfsector een belangrijke rol kunnen spelen in de verduurzaming van onze samenleving.” zegt De Coninck. “Door in te zetten op innovatie en samenwerking kan de sector een positieve impact hebben op het milieu, tegemoetkomen aan de groeiende vraag van de consument en intussen ook de eigen marges opkrikken.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.