Cowboy e-bike

e-bike merk Cowboy behaalt B Corp certificering en herlanceert Circular-programma

Het Brusselse merk van e-bikes Cowboy slaat twee vliegen in één klap. Het bedrijf behaalde met 89,5 punten glansrijk de B Corp certificering. Met de erkenning op zak herlanceert Cowboy meteen het Circular programma voor haar opgeknapte en gecertificeerde fietsen.

B Corp certificatie

Cowboy kondigde met trots aan dat het bedrijf de gerenommeerde B Corp certificering in de wacht sleepte. Om zo een certificaat te behalen, moeten organisaties voldoen aan strenge voorwaarden op het vlak van sociale en milieuvriendelijke prestaties. De non-profit organisatie B Lab onderwierp Cowboy aan een nauwgezet onderzoek naar het effect van hun activiteiten en het bedrijfsmodel op de werknemers, klanten, milieu en gemeenschappen. Enkel bedrijven die een minimaal geverifieerde score behalen op de B Impact Assessment behalen het certificaat. Cowboy slaagde met gemak en haalde een topscore van net geen 90.

“Wij verwelkomen Cowboy graag tot de B Corp community”, zegt Tessa van Soest, executive director van B Lab Benelux. “De vraag naar e-bikes is enorm gestegen. De wereld heeft meer mensen nodig die hun bedrijf inzetten als een ‘force for good’. Het streven van Cowboy naar verbetering en het bieden van langdurige waarde voor hun community, werknemers, leveranciers en het milieu is goed terug te zien in het eindscore.”

Circular programma

De Belgische ontwikkelaar van innovatieve elektrische fietsen is uiteraard in de wolken met het certificaat. Het geeft Cowboy meteen een boost om het circular programma te herlanceren. In 2020 startte Cowboy met Circular dat tweedehands opgeknapte en gecertificeerde Cowboyfietsen aan lage prijzen. Het programma viel zodanig in de smaak dat het bedrijf nu een vernieuwde lancering doet. Cowboy maakte 700 Circular fietsen beschikbaar via de website.

“Fietsen heeft een duidelijk positief effect op de mentale en fysieke gezondheid”, zegt CEO en medeoprichter Adrien Roose. “Met enerzijds de B Corp certificatie en anderzijds ons Circular programma geven we een duidelijk signaal aan onze community: wij bieden waarde met waarden. Door onze fietsen een tweede leven te geven houden we vast aan dat principe en maken we onze fietsen toegankelijker voor meer mensen.”

Duurzame bedrijfsvoering

Cowboy heeft voor zichzelf een duidelijk doel gesteld. Het houdt niet op bij de B Corp certificering en het Circular programma. “De certificering biedt ons een mooi kader om onze andere duurzaamheidsplannen te versnellen. We willen bij de volgende B Corp certificeringsronde nog beter scoren. Dit is en blijft voor ons ook het doel op lange termijn. We moedigen onze industriegenoten aan om dezelfde ambities te hebben”, besluit Roose.

Die ambitie blijkt uit de navolging van de normen van de Responsible Business Alliance. Dat is een groep bedrijven die wereldwijd duurzame bedrijfsvoering bevorderen. Cowboy heeft als eigenaar van haar gehele toeleveringsketen controle over haar transport-emissies. Daarnaast kiest Cowboy voor duurzame verpakking en optimaliseert zij het gebruik van materialen zo goed als mogelijk. Zo kiest het voor aluminium omdat het oneindig te recycleren is. Alle onderdelen zijn uit elkaar te halen en Cowboy werkt met onafhankelijke recyclingpartners voor de batterijen en fietsonderdelen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.