Heb je je ooit afgevraagd of artificiële intelligentie (AI) ons kan helpen om een duurzamere en rechtvaardigere toekomst op te bouwen?
Nu AI steeds meer onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven, is de vraag niet langer ‘of’ het impact zal hebben, maar ‘wanneer’ en, nog belangrijker, ‘hoe’. Volgens onderzoek van Dell Technologies gelooft 76% van de IT-leiders dat generatieve AI (GenAI) belangrijk of zelfs transformerend zal zijn voor hun organisatie. McKinsey schat zelfs dat werkautomatisering met GenAI en andere technologieën de productiviteit met 60-70% kan verhogen.
AI implementeren is echter niet zo eenvoudig als het omzetten van een schakelaar. Een van de grootste uitdagingen is de hoge energieconsumptie van deze technologie. Volgens een rapport van Gartner® zal het gebruik van GenAI leiden tot een forse stijging van het energieverbruik, met een jaarlijkse toename van de ICT-elektriciteit van 25% of meer. Deze groei in emissies en waterverbruik kan ervoor zorgen dat leveranciers niet meer voldoen aan de milieudoelen die gesteld zijn bij de selectie van toepassingen. Terwijl AI steeds meer bijdraagt aan hogere productiviteit en efficiëntere processen, staan vooruitstrevende bedrijven voor de uitdaging om deze energie-intensieve AI-oplossingen in te zetten zonder afbreuk te doen aan hun duurzaamheid- en energie-efficiëntiedoelen – en dat met behoud van datasoevereiniteit en een optimaal rendement.
Laten we eens bekijken hoe bedrijven AI kunnen integreren in hun bedrijfsstrategie om duurzaamheids- en energie-efficiëntie prioriteiten te bevorderen.
1. De efficiëntie in het datacenter verhogen
Een energie-efficiënte infrastructuur is een krachtig middel om de duurzaamheid van een datacenter te verbeteren. AI kan dit proces ondersteunen door de efficiëntie te verhogen, terwijl bedrijven tegelijkertijd beter in staat zijn om hun CO2-voetafdruk te beheersen. Doelstellingen zoals netto-nul uitstoot zijn snel dichterbij gekomen.
De Europese Unie heeft als doel om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% te verminderen ten opzichte van 1990, en de ‘European Green Deal’ streeft naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Nieuwe normen voor duurzaamheidsrapportage zijn dan ook van kracht geworden, waarbij bedrijven steeds vaker moeten rapporteren over hun ESG-inspanningen.
Energie-efficiënte technologie is in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd, waardoor verouderde hardware een obstakel is geworden. Waar er in 2013 nog zes servers nodig waren, volstaat nu één. Innovatieve software en oplossingen voor remote management bieden bovendien inzicht in het energieverbruik en de milieu-impact van organisaties.
Door hun IT-omgeving zorgvuldig te ontwerpen in overeenstemming met hun prioriteiten, kunnen bedrijven een balans vinden tussen het verkleinen van hun fysieke voetafdruk, het verhogen van de efficiëntie en het creëren van voldoende capaciteit om te groeien. Hoe bedrijven omgaan met hun gegevens is ook van cruciaal belang voor hun toekomstige groei.
Waar er in 2013 nog zes servers nodig waren, volstaat nu één.
Koen Segers, Managing Direct BeLux bij Dell Technologies
Uit de Dell GenAI Pulse Survey van 2023 blijkt dat 37% van de respondenten vindt dat hun data en intellectuele eigendom te waardevol zijn om onder te brengen in een GenAI-tool die toegankelijk is voor derden. Door AI dichter bij de data te brengen, kunnen bedrijven datasoevereiniteit behouden en toch profiteren van de voordelen van GenAI.
2. Het as a Service (aaS) model maakt AI-transformatie mogelijk en bevordert duurzaamheid
De vraag naar flexibele verbruiksmodellen neemt toe, en deze modellen zijn ideaal voor het optimaliseren van AI-workloads. Volgens een onderzoek van Forrester verwacht 88% van de bedrijven duurzaamheidsvoordelen van het invoeren van een aaS-model, en 65% verwacht hierdoor meer dan 10% te besparen.
Een aaS-model zorgt ervoor dat bedrijven altijd werken met de nieuwste, energiezuinige hardware, die geproduceerd is volgens de hoogste duurzaamheidsnormen. Door voor dit model te kiezen, kunnen bedrijven kosten besparen, verspilling tegengaan en meer controle houden over hun applicaties en gegevens. Dit maakt het eenvoudiger om hun IT-omgeving te moderniseren en AI waar nodig op te schalen.
3. AI toepassen zonder energie-efficiëntie te verliezen om de toekomst van werk te stimuleren
Moderne apparaten worden steeds vaker ontworpen en geproduceerd met duurzaamheid in gedachten, terwijl slimme AI-functies de productiviteit van gebruikers ondersteunen. Zo leert Dell Optimizer hoe gebruikers werken en past het de prestaties hierop aan om de batterijduur te verlengen met slimme energiebesparende functies.
Het invoeren van energie-efficiënte infrastructuur zorgt nu al voor een radicale verandering in de manier waarop bedrijven innovatie en groei benaderen.
Koen Segers, Managing Direct BeLux bij Dell Technologies
Door energie-instellingen af te stemmen op de prestatie-eisen, apparaten aan het einde van de dag uit te schakelen en gebruik te maken van oplaadbare USB-apparaten, kunnen bedrijven hun energie-efficiëntie verder verbeteren. Daarnaast kunnen bedrijven profiteren van regelmatige vernieuwingscycli om ervoor te zorgen dat ze werken met de nieuwste energiezuinige technologie, waardoor de aanloopkosten en totale gebruikskosten (Total Cost of Use, TCU) worden verlaagd en tegelijkertijd operationele voordelen worden behaald en duurzaamheidsdoelstellingen worden ondersteund.
AI inzetten voor een duurzame toekomst
Het invoeren van energie-efficiënte infrastructuur zorgt nu al voor een radicale verandering in de manier waarop bedrijven innovatie en groei benaderen. De implementatie van AI moet echter breed worden gedragen binnen de organisatie. Om optimaal te profiteren van de kansen die AI biedt, moeten bedrijven een holistische aanpak hanteren waarbij leiders uit de hele organisatie samenwerken aan AI-gedreven strategieën. Het tijdperk van AI is aangebroken, en er is geen beter moment om zowel energie-efficiëntie als duurzame doelen te bevorderen.
Dit is een aangeleverde bijdrage van Koen Segers, Managing Direct BeLux bij Dell Technologies. Voor meer informatie over het bedrijf kan je hier terecht.