Ecopinie: Drie redenen waarom je met duurzame thuisbezorging het verschil maakt

E-commerce is tijdens de pandemie enkele versnellingen hoger geschakeld. Klanten zijn snel gewoon geraakt aan het gemak van online bestellen en levering aan huis. Tegelijkertijd hechten ze bij de keuze voor een product of retailer steeds meer belang aan het milieu. Maar hoe verzoen je de ecologische impact van thuisbezorging met de vraag naar meer duurzaamheid?

Beide concepten lijken elkaars tegenpool. Toch hoeft dit niet per se zo te zijn. Wie deze trends op een slimme manier combineert, kan zelfs een voorsprong op de concurrentie nemen. Dat blijkt uit een studie van Descartes en SAPIO Research bij meer dan 8.000 klanten uit Noord-Amerika en Europa.

Het onderzoek peilde naar de mening van consumenten over de duurzaamheid van thuisleveringen en stelde vast dat hier voor retailers unieke opportuniteiten verscholen zitten. Niet alleen om hun eigen ecologische voetafdruk te verkleinen, maar zelfs om kosten te besparen en meer winst te genereren. Hoe precies? Daarvoor overlopen we de drie belangrijkste conclusies uit de survey

1. Consumenten zoeken actief naar duurzame alternatieven

Duurzaamheid is de voorbije jaren een belangrijke factor geworden in de keuze van klanten. Zeker de jongere generaties zijn ermee bezig: maar liefst 42 procent van de respondenten tussen 25 en 34 jaar denkt aan de planeet wanneer ze voor een product of retailer kiezen. Maar ook de gemiddelde consument (39 procent) geeft vandaag de voorkeur aan duurzame alternatieven.

Opvallend genoeg oordeelt slechts 38 procent van die consumenten dat retailers op dit moment goed werk verrichten als het gaat om duurzame levering van bestellingen. In het geval van kledij en boodschappen geven vier op tien respondenten zelfs aan dat ze vaker zouden kopen bij winkels die hun duurzame bezorgopties aanbieden. Kortom, waar je met e-commerce zelf amper nog een verschil kunt maken, is duurzame thuislevering een uitgelezen kans om jezelf van de concurrentie te onderscheiden.

2. Consumenten zijn flexibeler als je duurzame leveringsopties aanbiedt

De verwachtingen van de consument zijn de voorbije jaren sterk toegenomen. Als klant willen we bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer en via welk kanaal we geholpen worden. Wat de levering betreft, zijn de meeste consumenten weliswaar veel flexibeler dan je zou denken, zeker als je duurzame opties aanbiedt.

Zo vindt 54 procent het helemaal niet erg om wat langer op een order te moeten wachten als de impact op het milieu daardoor afneemt. De helft verkiest de mogelijkheid om de levering van meerdere bestellingen te kunnen combineren. En nog eens 48  procent vindt het fijn als een retailer de meest duurzame leveringsoptie aanbeveelt.

3. Duurzame opties voor thuislevering verlagen de leveringskosten

Langere doorlooptijden, milieuvriendelijke tijdschema’s, orderconsolidatie … De planeet is lang niet de enige stakeholder die profiteert van duurzame thuislevering. Voor retailers biedt het mogelijkheden om hun voetafdruk te verkleinen, de leveringskosten te beperken en meer winst te genereren.

Als je klanten bereid zijn om iets langer op hun bestelling te wachten, kun je het transport van bestellingen immers beter plannen en de gemiddelde afstand aanzienlijk verminderen. En dat geldt niet alleen voor je eigen vloot, maar ook voor leveringen via LTL (Less than Truck Load) of pakketvervoer.

Duurzame thuislevering kan op het eerste gezicht een serieuze uitdaging lijken, maar retailers moeten het vooral als een opportuniteit beschouwen. Als je het goed doet, levert het een win-win-win op: de klant is tevreden, de planeet vaart er wel bij en als retailer bespaar je kosten (als bonus op het duurzaamheidslabel voor je bedrijfsimago). Waarop zou je dus nog wachten?

Dit is een ingezonden bijdrage van Albert Van Roekel, Director, Solutions Consultant EMEA bij Descartes Systems Group

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.