Marcel Frère over belang van opleidingen en ecoknowledge

Beste lezer,

Je hebt het waarschijnlijk ook al gemerkt: de kwaliteitseisen en wettelijke vereisten waaraan bedrijven moeten voldoen, worden steeds complexer. Ze vernieuwen bovendien regelmatig, waardoor je het risico loopt verstrikt te raken in het kluwen van veranderingen in klant- en markteisen, technologie, standaarden en wetgevingen.

We zien dit als advies- en opleidingendienstverlener, met 35 jaar ervaring, vaak genoeg bij nieuwe klanten. Minstens gelijke tred te houden met alle ontwikkelingen, en ze liefst een stap voor te zijn, is dus alvast onze focus.

Zo kunnen we vroegtijdig inzoomen op relevante ontwikkelingen en samen preventief aan het werk gaan. Tijdig bij- of omscholen is een cruciale component in dit preventief werken. Wacht je tot al je concullega’s hebben ingezet op duurzaam ondernemen, vooraleer je zelf de stap zet? Moet de ultieme implementatiedatum van een nieuwe wet gevaarlijk dichtbij komen vooraleer je in actie schiet? Of ga je pas over tot de optimalisatie van productieprocessen als blijkt dat je anders uit de markt geconcurreerd wordt? Bovendien leid je werknemers niet enkel op om de organisatie te laten groeien, maar ook om de individuele persoon in kwestie te laten ontwikkelen. De bereidheid van de werkgever om te investeren in werknemers, speelt een steeds belangrijkere rol bij werknemers.

Investering in werknemers levert waardering en vertrouwen op. Bespaar jezelf ontevreden werknemers, de stress, de kosten, het tijdverlies. We spreken immers niet over ellenlange theoretische cursussen, maar over praktijkgerichte, interactieve opleidingen, waarna je de verworven kennis en inzichten onmiddellijk in de eigen werkcontext kunt toepassen. In dit soort opleidingen staat niet de powerpoint centraal, maar wordt nieuwe kennis aangeboden en gekoppeld aan de ervaringen van je medecursisten en jezelf. De docent gebruikt een model waarin diverse vormen van kennisoverdracht een rol spelen: tussen hem/haarzelf en de cursisten, maar ook tussen de cursisten onderling.

Het resultaat van deze interactieve manier van opleiden is een hoog rendement van de nieuwverworven expertise voor de eigen werkomgeving. We merken bij onze klanten dat deze manier van (bij)scholing enorm aanslaat. De geldelijke en tijdsinvestering van dit soort opleidingen is beperkt en wint zich bovendien doorgaans snel terug. Bijvoorbeeld door een optimalisatie van de werkprocessen, een verhoging van de winst, of een reductie van de klantenklachten.

Marcel Frère,

Managing Director Allanta vzw

Deze tekst verscheen in ecoTips 17.3 (mei/juni 2017). 

Steun verslaggeving over duurzaam ondernemen, neem een abonnement op ecoTips of doe een vrije bijdrage. Bedankt!

 

Een woordje over Allanta

ALLANTA OPLEIDINGEN EN EVENTS

De talenten van jou en je medewerkers ontwikkelen en versterken met het oog op een continue groei van de onderneming? Daarvoor kan je rekenen op de kennis en praktijkervaring van de Allanta docenten. Contacteer ons voor kort- en langlopende opleidingen op maat en bedrijfsinterne trainingen, afgestemd op de strategie en doelstellingen van jouw organisatie. Of blijf op de hoogte dankzij interessante seminaries, workshops en open dagopleidingen. Welke opleidingsvorm je ook verkiest, met Allanta ben je zeker van een persoonlijke en praktijkgerichte aanpak.

ALLANTA CONSULTANCY

Een team van consultants staat steeds klaar om je in een vertrouwelijke sfeer te ondersteunen in een continu verbeterproces, met oog voor de unieke karakteristieken van jou en je onderneming. Ze kunnen stuk voor stuk terugblikken op een mooie carrière in de praktijk, ze kennen de markt waarin je actief bent! Dankzij de grote verscheidenheid aan specialisatiedomeinen reiken wij vanuit onze kennispool steeds een totaaloplossing aan. Met een persoonlijke en praktijkgerichte aanpak bouwen we graag een duurzame relatie uit. Samen streven we naar hetzelfde doel: de groei van jouw onderneming. 

Meer info op de website van Allanta 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.