Zonder de bouw geen klimaatneutraal België in 2050

De woningen en gebouwen zijn in ons land goed voor 23 procent van de CO2-uitstoot en 38 procent van het energieverbruik. België telt moment 41,5 procent energie-inefficiënte woningen met een EPB-label F of G en slechts 3 procent van onze gebouwen zijn koolstofneutraal. Dat zijn allemaal cijfers die kunnen tellen.

Tot daar echter het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de bouw kan zorgen voor significante veranderingen. Dat zal ook nodig zijn, want het Europees vizier voor 2050 gaat uit van een koolstofvrij continent.

Inzetten op nieuwbouw

Om die doelstellingen te halen, zal onze sector menige tanden bij moeten steken. Zo zal ons renovatieritme maal drie of zelfs maal vier moeten gaan om al die energieverslinders duurzaam te maken.

Daarnaast zal er ook zwaar ingezet moeten worden op nieuwbouw. Niet alleen omdat die energiezuinig is, maar ook om aan onze woonnood te voldoen. Tussen nu en 2030 moeten er 225.000 extra woningen (huizen, appartementen, sociale woningen) bijkomen om een wooncrisis in ons land te vermijden.

De consument moet mee

Essentieel daarbij is om beleidsondersteuning te krijgen. Duurzaam bouwen en renoveren kan enkel wanneer de consument daartoe ook aangezet wordt. Denken we maar aan premies om extra te isoleren of hoogrendementsglas te plaatsen, maar ook aan fiscaalvriendelijke maatregelen, zoals de 6 procent btw op warmtepompen, die voorlopig wel eind 2024 afloopt.

We moeten drie keer meer renoveren en inzetten op energievriendelijke nieuwbouw

Niko Demeester, CEO bij Embuild

In die zin is het vreemd dat verkoopprojecten van sloop en heropbouw sinds dit jaar niet meer in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Het zijn net bouwpromotoren die met grootschalige projecten van afbraak en heropbouw stevige milieuwinsten kunnen boeken. Want, ja, soms is het vanuit ecologisch oogpunt voordeliger om een oude woning helemaal af te breken en er een nieuwe woonst op te plaatsen dan die woning te renoveren.

‘Future proof’

Naast milieuaspecten spelen er ook andere zaken in het ‘future proof’ maken van woningen en gebouwen. Door hun energieprestaties te verbeteren, bereiken we ook sociale doelstellingen. Zo verbeteren we de levensomstandigheden in de slechtst presterende woningen en dringen we de energiearmoede terug.

Op ons kan u rekenen. De bouw heeft de capaciteit om energiezuinige gebouwen te ontwerpen en te bouwen, milieuvriendelijke materialen te gebruiken, innovatieve technologieën te implementeren en te zorgen voor een verantwoord beheer van bouwafval. Onze sector investeert -terecht- veel in innovatie en duurzaamheid, waarbij nieuwe technologieën en geavanceerde technieken worden gebruikt voor de bouw en renovatie van duurzame woningen en gebouwen. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.