In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is welzijn op de werkvloer belangrijker dan ooit. Een bedrijfsrestaurant kan hiertoe zeker bijdragen. Maar met de onomkeerbare trend van telewerken enerzijds en een nieuwe generatie werknemers anderzijds is het tijd om dit concept grondig te herzien. Wat als de duurzaamste oplossing zich buiten de bedrijfsmuren bevond?
Bedrijfsrestaurants: het ene was al gezelliger dan het andere, maar het concept zelf werd zelden in vraag gesteld. Samen eten zorgt voor meer informele contacten tussen de collega’s, meestal met positieve gevolgen voor het samenhorigheidsgevoel en de werksfeer. Reden genoeg voor bedrijven om hun medewerkers zo vaak mogelijk rond de tafel te brengen tijdens het middaguur.
Maar moet dit per se gepaard gaan met een volledig uitgerust restaurant inclusief keukenpersoneel? Bedrijven die de rekensom maken, schrikken vaak van de enorm zware investeringen die hiervoor nodig zijn: keukenruimte, hoge onderhoudskosten en alle extra personeel. En dan hebben we het nog niet gehad over de ecologische voetafdruk van bijvoorbeeld het afval in traditionele bedrijfsrestaurants. Kortom: al voor de pandemie was het bedrijfsrestaurant een belangrijk discussiepunt in heel wat bestuurskamers.
Met de komst van COVID is een nieuw tijdperk ingetreden waar het traditionele bedrijfsrestaurant voor vele bedrijven helemaal uitgesloten is. De gemiddelde bezetting van de kantoren maakte een duik, waardoor fysieke bedrijfsrestaurants gewoon niet meer financieel houdbaar konden zijn. Men ging dan op zoek naar andere, meer flexibele en goedkopere vormen van bedrijfsrestauratie. De lunch laten leveren, bijvoorbeeld.
Veeleisende digital natives
Het online bestellen en laten leveren van van alles en nog wat is vooral bij de digital natives een nobrainer. En aangezien zij de volgende generatie werknemers vormen, is ook lunch delivery voor vele bedrijven het overwegen meer dan waard. Het klaarmaken van de lunch wordt door derden gedragen, en de sociale interactie van het samen lunchen blijft behouden. Die wordt zowel door het bedrijf als door de werknemer bijzonder gewaardeerd, zo blijkt. Bedrijven die deze interactie stimuleren door af en toe een lunch gratis aan te bieden, zien op die dagen een verzevenvoudiging van de opkomst in de eetzaal.
Maar het zou fout zijn om dan zomaar de eerste de beste cateringdienst in te schakelen. De digital natives nemen immers geen genoegen met gemakkelijkheidsoplossingen. Duurzaamheid is bijvoorbeeld een aspect waarmee zij veel meer rekening houden in hun aankopen en beslissingen, ook in hun beroepsleven. Wie voor hen een leverancier zoekt, kijkt dus best niet alleen naar de prijs en kwaliteit maar ook naar de ecologische voetafdruk. Welke impact heeft de partner op het leefmilieu? Hoe wordt het afval beheerd? En van waar komen de producten? Wie hiervoor een oplossing biedt, draagt ook bij tot een duurzamer en milieubewuster imago van zijn onderneming. Een win-win voor alle partijen.
Duurzame keuzes maken zeker in de voedingsindustrie echt wel een verschil. Voeding maakt immers 1/4de van onze CO2 voetafdruk uit, en zorgt voor 1/3de van het wereldwijde transport. Bovendien heeft maar liefst 85% van de weggegooide verpakkingen met voeding te maken. Wie dan kiest voor een Delivery-dienst, wiens impact op de planeet maar half zo groot is als het traditionele bedrijfsrestaurant, draagt een duurzaam steentje bij aan onze maatschappij. Om maar één voorbeeld te geven: een maaltijd met rood vlees, die goed is voor 13,9 kg CO2-uitstoot bij een traditioneel bedrijfsrestaurant, blijft bij ons beperkt tot 6,5 kg CO2. Op ecologisch vlak wordt de keuze zo wel erg eenvoudig.
Bedrijfsrestaurant 2.0
Het bedrijfsrestaurant heeft nog steeds zijn plaats in onze maatschappij, maar het moet zichzelf opnieuw uitvinden. Het moet zich aanpassen aan de nieuwe manier van werken en inspelen op de behoeften van de nieuwe generaties. De grote, onpersoonlijke, halflege eetzaal spreekt steeds minder aan. Flexibiliteit, kwaliteit, afwisseling, duurzaamheid en werken met lokale leveranciers zijn sleutelwoorden. Het duurzaamste bedrijfsrestaurant bevindt zich misschien buiten de muren, maar het draagt nog steeds bij tot hetzelfde doel als vroeger: mensen verenigen rond een (h)eerlijke maaltijd.