Eerste Love Tomorrow Conference zet duurzaamheid in de spotlights

Maar liefst zestien gereputeerde namen kregen een dag lang het podium op het festivalterrein van Tomorrowland en dat tijdens de allereerste editie van de Love Tomorrow Conference. 

Toeval of niet: de allereerste editie van de Love Tomorrow Conference valt samen met Earth Overshoot Day, de dag waarop de grondstoffen van de aarde voor dat jaar zijn uitgeput. Het zet meteen de toon.  

Volgens de website is de eerste editie uitverkocht. Toch ligt de zaal er halfleeg bij. Misschien omdat we een aantal minder vermaarde sprekers in de namiddag volgen en de grote publiekstrekkers – denk aan Yuval Noah Harari, David Sirota en Frans Timmermans  – pas ‘s avonds geprogrammeerd staan?

Dj-set van sprekers

De conferentie vindt plaats in The Freedom Stage op het festivalterrein van Tomorrowland. Het staat garant voor een feeërieke setting, sfeervolle decors en visueel hoogstaande presentaties. Met zestien sprekers die allemaal het woord krijgen, ligt het tempo hoog. Heel hoog. Voor de ene goed en wel begonnen is, komt de andere er al aan. Een dj-set van sprekers als het ware.

Opvallend: de People of Tomorrow op de conferentie lijken niet dezelfde als de People of Tomorrow van het festival. Voor zover we het kunnen inschatten, zijn de jongeren in de minderheid. Het opzet was nochtans om juist hen te motiveren tot actie voor een betere wereld. Met wat geluk hebben ze massaal de live streaming gevolgd. 

Vermeldenswaardig

We onthouden Cécile van Oppen, van het Nederlandse Copper8 dat zich toespitst op de realisatie van een circulaire economie. Ze vertelt hoe medische technologie tot twee keer toe haar leven redde. Op de vraag wie er niet meer zou zijn zonder diezelfde technologie, gaan flink wat handen de lucht in. Ze haakt ook in op Earth Overshoot Day en stelt ongebreidelde groei in vraag – zoals de groei van een tumor ook haar leven bedreigde. 

Wie ook bijblijft, is de Amerikaan Steven Donziger. Hij is niet ter plaatse aanwezig maar spreekt de zaal toe via een filmpje. Als advocaat vertegenwoordigde hij Ecuadoriaanse boeren en inheemse bevolking in een rechtszaak tegen oliemaatschappij Chevron. Het Ecuadoriaanse gerecht gaf hem gelijk, waarna er in de VS juridische stappen volgden van Chevron. Het leidde tot een jarenlange juridische uitputtingsslag, inclusief een gevangenisstraf voor Donziger van zes maanden en een huisarrest van bijna duizend dagen. The Guardian vatte het hallucinante verhaal samen in een opiniestuk.

Tot slot houden we nog even stil bij energie-expert en innovator Arash Aazami. Die maakt aan de hand van een tijdlijn fijntjes duidelijk dat fossiele brandstoffen met hun minuscule tijdsbestek eigenlijk de alternatieve brandstoffen zijn in de geschiedenis. Hij roept op om eind oktober deel te nemen aan de Transform Hackathon, een event waar nieuwe modellen en concepten kunnen ontstaan voor het energiesysteem van morgen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.