EU windturbines windenergie

EU vermijdt tijdens oorlog 11 miljard euro aan gaskosten dankzij recordproductie aan wind- en zonne-energie

Wind- en zonne-energie produceerden tussen maart en september een kwart van de EU-elektriciteit. Dat is een record waarmee 11 miljard euro aan gaskosten vermeden werd. “Maar het toekomstpotentieel is nog groter.”

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zorgden wind- en zonne-energie voor een kwart van de EU-elektriciteit. Dat blijkt uit een nieuwe studie van energiedenktank Ember en klimaatdenktank E3G. Door de recordgroei van vorig jaar werd 11 miljard euro aan gaskosten werd vermeden. Toch gaf de EU gaf in dezelfde periode nog altijd naar schatting 82 miljard euro uit aan fossiel gas, en dat om 20 procent van haar elektriciteit te leveren.

“Wind en zonne-energie helpen de Europese burgers nu al”, zegt dr. Chris Rosslowe, senior analist bij Ember. “Maar het toekomstpotentieel is nog groter.”

Wind- en zonne-energie produceerden van maart tot september dit jaar een record van 24 procent van de EU-elektriciteit (345 terawattuur), een recordgroei van 39 TWh jaar-op-jaar. Vorig jaar lag dat aandeel van de EU-elektriciteit in dezelfde periode op 21 procent.

Negentien EU-landen behaalden een wind- en zonnerecord, waaronder Frankrijk (14 procent), Italië (20 procent), Polen (17 procent) en Spanje (35 procent). Door de recordtoename van wind en zon was er acht miljard kubieke meter extra fossiel gas minder nodig, zo werd een bedrag van 11 miljard euro vermeden.

Beleidskeuzes

Volgens de studie zijn beleidskeuzes uit het verleden de belangrijkste aanjagers van de inflatie in Europa. Die beleidskeuzes hebben de EU-afhankelijkheid van gas vergroot en de ambitie qua hernieuwbare energie en energie-efficiëntie tegengehouden. Toch kon de bestaande wind- en zonnecapaciteit een aanzienlijke hoeveelheid dure gasimport vermijden en een nog hogere inflatie en diepere crisis voorkomen.

In hun analyse concluderen E3G en Ember dat de RePowerEU-ambitie van de Europese Commissie de afhankelijkheid van Europa van dure gasimporten kan verminderen en de energie- en prijszekerheid versterken. Voorwaarde is wel dat de ambities steun krijgen van de EU-lidstaten en het Europees Parlement en in wetgeving worden omgezet -momenteel wordt daar nog over onderhandeld.

Artur Patuleia van E3G: “De krappe LNG-markten zullen de komende jaren voor hoge gaskosten blijven zorgen. Overheden moeten daarom de RePowerEU-ambitie voor schone energie ondersteunen als kernelement in de respons op de energieprijscrisis.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.