Brusselse beurs lanceert duurzame beursindex BEL ESG

Euronext heeft de BEL ESG-index gelanceerd. Die index identificeert en volgt de in Brussel genoteerde bedrijven (BEL 20- en BEL Mid) met de beste ESG-praktijken. Euronext komt daarmee tegemoet aan de vraag naar duurzaam beleggen.

Voor de indexmarktgegevens werkt Euronext samen met Morningstar Sustainalytics, een wereldwijde leverancier van ESG-onderzoek, -ratings en -gegevens – ESG staat overigens voor Environment, Social, Governance. Sustainalytics doet de ESG-beoordeling van bedrijven in het kader van de samenstelling van de index.

De BEL ESG is ontworpen om te voldoen aan het ‘Towards Sustainability’-label, een kwaliteitsstandaard voor duurzame financiële producten. Het initiatief voor het label gaat uit van bankenkoepel Febelfin en is ondergebracht in een aparte vzw, het Centraal Labeling Agentschap.

lees ook

Coalitie van NGO’s en experten richt eigen ‘groen’ financieel label op

Groeiende vraag

De samenstelling van de index wordt elk kwartaal herzien. De twintig bedrijven die momenteel zijn opgenomen in de BEL ESG-beursindex zijn: AB Inbev, Ackermans & vanHaaren, Aedifica, Aperam, Barco, Bekaerts, Bpost, Cofinimmo, Elia Groep, Fagron, Gbl, KBC Groep, Lotus Bakkerijen, Proximus, Shurgard, Sofina, Solvay, Telenet, UCB en WDP.

Stéphane Boujnah, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Euronext NV: “Door het erkende BEL-merk te combineren met een strenge en consensuele ESG-methodologie met behoud van liquiditeit, speelt de BEL ESG-index in op de groeiende vraag van de markt naar duurzame beleggingsinstrumenten.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.