Investeren in duurzaamheid
Team Business energy use, sustainability Elements energy sources sustainable

Coalitie van NGO’s en experten richt eigen ‘groen’ financieel label op

Het Observatory Against Greenwashing heeft een eigen, onafhankelijk en wetenschappelijk gebaseerd label opgericht. Banken, investeerders en verzekeraars kunnen via het label controleren of hun beleggingen echt groen en wetenschappelijk verantwoord zijn.

Het Observatory Against Greenwashing is een coalitie van NGO zoals WWF, ECOS, BirdLife international en experten. Zij willen met de nieuwe taxatie investeerders duidelijkheid verschaffen over het ‘groene’ gehalte van hun beleggingen. Het label is een reactie nadat de EU gasgestookte energie, kernenergie, het verbranden van bomen, intensieve houtkap en andere schadelijke activiteiten als ‘duurzaam’ bestempelde in de EU-taxonomie. Dat is de nieuwe Europese ‘groene’ investeringsgids. Dat label trad op 1 januari in werking.

Consumenten misleiden

De coalitie is niet te spreken over de EU-taxatie. “Het oorspronkelijke doel was om greenwashing uit te bannen, maar in plaats daarvan is het een instrument geworden om consumenten te misleiden”, aldus een woordvoerder van Het Observatory Against Greenwashing. Hun wetenschappelijke taxonomie wil slagen waar de Europese faalde. “Het zal strenge criteria opstellen, die financiële instellingen kunnen gebruiken om goed te beoordelen wat groen is en wat niet.”

Het Observatory Against Greenwashing maakt voor haar eigen label deels gebruik van de Europese taxatie. Het neemt de goede criteria over en wijkt er alleen van af wanneer ze niet zijn geworteld in wetenschap of wanneer ze schadelijk zijn voor het milieu. “Dit is slechts een eerste stap. In de toekomst zullen we meer criteria aanbieden om de markt te helpen anticiperen op toekomstige updates van de taxonomie. We willen die ook verbinden met beschikbare, sectorspecifieke decarbonisatietrajecten voor 2050 en bijdragen aan biodiversiteit, preventie van verontreiniging, waterbescherming en circulaire economie.”

lees ook

Duurzaam beleggen: nieuwe wetgeving stuwt de markt in de goede richting

Voor alle economische activiteiten

Het onafhankelijk label zal het raamwerk geleidelijk uitbreiden in plaats van zich te blijven concentreren op het momenteel kleine deel van de sectoren die als duurzaam worden beschouwd. Het zal alle economische activiteiten categoriseren met behulp van een stoplichtsysteem. Groen voor duurzame activiteiten, rood voor schadelijke activiteiten en oranje voor alles daar tussen. De criteria zullen elke drie tot vijf jaar worden bijgewerkt om technologische, wetenschappelijke en wetgevende ontwikkelingen op te volgen.

De eerste versie van het label is gebaseerd op een voorlopige beoordeling van de EU-taxatie door een groep van technische deskundigen. Het Observatory Against Greenwashing zal het label verder verfijnen. Banken, verzekeraars en investeerders die hun activiteiten op de groene weegschaal willen leggen, kunnen daarvoor terecht op de website van de coalitie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.