Europees parlement vraagt lidstaten om uit omstreden Energiehandvest te stappen

Het Europees Parlement roept de EU-lidstaten op om uit het omstreden Internationaal Energiehandvest te stappen. Dat handvest maakt het voor energiebedrijven mogelijk om miljarden euro’s schadevergoeding te eisen van landen die klimaatinspanningen doen.

Spanje, Frankrijk, Duitsland, Polen, Nederland, Luxemburg en Slovenië hebben de voorbije weken al aangekondigd dat ze uit het ECT zullen stappen. Italië deed dat al in 2016. Vandaag (donderdag) heeft het Europees Parlement een resolutie gestemd die de commissie en de overige lidstaten oproept om dat voorbeeld te volgen.

Antiklimaatverdrag

“Het parlement kan het niet duidelijker stellen”, zegt Cornelia Maarfield van Climate Action Network (CAN) in een reactie. “De recente hervorming van het ECT is een mislukking, en terugtrekken uit het verdrag is de enige overblijvende oplossing. De Europese Commissie mag niet langer dralen en moet een gecoördineerde exit voorstellen uit dit antiklimaatverdrag.”

Het ECT is een controversieel internationaal akkoord dat verregaande bescherming biedt bij buitenlandse investeringen in de energiesector. Maar nu fossiele bedrijven het beginnen te gebruiken om compensaties te eisen voor verliezen door klimaatinspanningen, neemt de kritiek toe. Recente voorbeelden zijn bijvoorbeeld de rechtszaak van energiereus RWE tegen de Nederlandse beslissing om steenkool uit te faseren, of tegen de beslissing van Slovenië om een moratorium op schaliegaswinning in te stellen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.