Fietskoerier Cargo Velo levert steeds vaker online bestellingen

Online bestelde pakjes leveren per fiets zit in de lift. Dat merkt ook fietskoerierdienst Cargo Velo dat zopas zijn 60.000ste pakje uit e-commerce leverde. Om de sector een duw in de rug te geven, ondersteunt federaal minister van Post Petra De Sutter alvast de beroepsvereniging van fietskoeriers.

Bij Cargo Velo zitten pakjes uit e-commerce zitten in de lift. De omzet uit online bestelde pakjes steeg vorig jaar met zo’n 19 procent ten opzichte van 2021. Al tien jaar brengt de fietskoerierdienst leveringen voor bedrijven rond per fiets in Gent, Antwerpen en Brussel. Sinds 2020 leveren de fietskoeriers ook pakjes die online besteld zijn tot aan de voordeur. Toen ging het nog om 8 procent van hun totale aantal leveringen. In 2022 waren pakjes uit e-commerce al goed voor meer dan 30 procent van de omzet.

Steeds meer bedrijven – zowel grote bedrijven als Krëfel en Nespresso maar ook kleinere en lokale spelers – kiezen via Cargo Velo voor 100 procent duurzame levering per fiets. Ook minister van Post Petra De Sutter ziet het potentieel voor stedelijke logistiek: “Van alle pakjes die in steden worden geleverd, kan er zeker een vierde door fietskoeriers gebeuren. Er zit nog veel groeimarge in leveringen per fiets. De piek is nog lang niet in zicht. Fietskoeriers vormen een jonge sector in ons land en zoeken hun weg. Om de sector verder te professionaliseren trek ik samen met Mobiliteitsminister Gilkinet ruim 130.000 euro uit.”

Fietskoeriers verenigen

Doordat consumenten steeds vaker online bestellen, veranderen ook de verwachtingen tegenover pakjesdiensten. “Velen willen én snel én ecologisch én sociaal verantwoord hun pakje thuis krijgen. Om al die redenen is er de noodzaak om de beroepsvereniging van de fietskoeriers Belgian Cycle Logistics Federation (BCLF) te professionaliseren. We geven de pakjeskoeriers op de fiets een duw in de rug”, aldus De Sutter.

‘‘Het is noodzakelijk dat de fietskoeriers uit de pakjessector een sterk gemeenschappelijk platform
hebben dat hun belangen kan verdedigen. Door de e-commerce groeit de markt enorm snel.
Pakjeskoeriers krijgen daardoor een steeds belangrijkere plek in ons straatbeeld. Bovendien maakt
de hele pakjessector op korte tijd omwentelingen door, zowel technologisch als qua regelgeving. Zo
kwamen er vorige week wettelijke afmetingen voor fietskarren”, klinkt het.

lees ook

Proefproject laat bedrijven toe om met bredere fietstaanhangwagens te rijden

Blijvend marktaandeel

Fietskoerierdiensten veroveren een blijvend marktaandeel in de stedelijke bezorging van e-commerce door hun efficiëntie en milieuvoordelen. Maar om cargofietsen blijvend aantrekkelijk te maken, stipt de minister ook de rol van lokale besturen aan. “De mate waarin fietsers en voetgangers voorrang krijgen op auto’s en bestelwagens is hierin enorm belangrijk. Daarbij denk ik onder andere aan emissievrije of autovrije zones en circulatieplannen. Gent is samen met steden zoals Mechelen voorloper in deze modal shift.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.