EV's elektrische auto's opladen
Foto: Shutterstock

Frankrijk geeft inwoners de mogelijkheid om een EV te leasen voor 100 euro per maand

Wat al ter sprake kwam tijdens de presidentscampagne van Emmanuel Macron wordt werkelijkheid: de Franse overheid wil haar burgers met een leasingsubsidie stimuleren om elektrisch te rijden. Voor 100 euro per maand kunnen de Fransen binnenkort een EV leasen.

Frankrijk is van plan om een gesubsidieerde EV-leasing aan te bieden voor 100 euro per maand, dat bevestigde minister Gabriel Attal afgelopen weekend op de Franse televisie. Burgers betalen dan maandelijks 100 euro voor de leasing van een ​​elektrisch voertuig, het bijkomende bedrag komt op het conto van de overheid. Het doel is alvast om meer Fransen te motiveren om over te stappen op elektrisch transport.

Laagste inkomens

Afgelopen voorjaar had Emmanuel Macron de gesubsidieerde EV-leasing beloofd tijdens zijn campagne, waarbij de prioriteit lag op de laagste inkomens. Hij stelde toen voor om “leasemechanismen in te voeren om de meest bescheiden huishoudens te ondersteunen zodat ze de overstap van hun voertuig kunnen maken”.  

Door de sindsdien flink toegenomen levensduurte – met dank aan de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis – wordt de leasingoptie mogelijk uitgebreid naar meer doelgroepen. De precieze inkomenscriteria moeten nog bekendgemaakt worden. Ook de startdatum is niet geweten. Verder moet er nog uitgewerkt worden welke specifieke modellen in aanmerking komen. 

Over de streep trekken

Het beschikbare budget zou geraamd zijn op 50 miljoen euro voor de eerste twaalf maanden en komt overeen met 100.000 elektrische voertuigen – wat het maximaal haalbare aantal zou zijn voor de fabrikanten. Per auto betekent dat een tegemoetkoming vanwege de overheid van 500 euro.

Wie in Frankrijk een elektrische auto aankoopt, krijgt momenteel al maximaal 6.000 euro subsidies voor voertuigen die tot 47.000 euro kosten. Daarnaast zijn er nog ecologische en conversiepremies mogelijk. De maatregelen waren echter onvoldoende om consumenten massaal over de streep te trekken om elektrisch te gaan rijden. De eerste zeven maanden van 2022 namen EV’s slechts 12 procent van de registraties voor hun rekening. De Franse overheid hoopt nu dat de mogelijkheid om een EV te leasen voor 100 euro per maand – minder dan de gemiddelde maandelijkse uitgave bij het tankstation – het tij zal keren.

Obstakels

Twee obstakels die roet in het eten kunnen gooien: de productiesnelheid en de laadmogelijkheden. Zullen autofabrikanten een verhoogde vraag effectief kunnen volgen – vermits ze nu al te leiden hebben onder grondstoffentekorten? En zijn er genoeg oplaadpunten voorhanden om iedereen te kans te geven zijn voertuig op te laden zonder zelf te moeten investeren in laadinfrastructuur? Binnenkort weten we meer.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.