Mobiel, bellen, zakenman, gezondheid

Studie vindt geen link tussen mobiel bellen en hersentumoren

Een langdurige studie bij een kwart miljoen mensen concludeert dat er geen verband is tussen het gebruik van mobiele telefoons en het risico op hersentumoren. Lange tijd heerste daar twijfel over.

Het enorme succes van mobiele telefoons en andere draadloze communicatiemiddelen heeft geleid tot bezorgdheid over de elektromagnetische straling en radiofrequentie van mobiele technologie. De vrees bestond dat die kanker of andere ziekten zou kunnen veroorzaken. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie drongen daarom aan op hoogwaardige studies. Twintig jaar geleden werd het COSMOS-onderzoek gestart, een internationale studie die het mobiel telefoongebruik van meer dan 250.000 hardnekkige mobiele bellers bestudeerde om te onderzoeken of deze mensen een hoger risico op hersentumoren lopen dan andere mensen die veel minder bellen.

Frequente bellers

De deelnemers uit Denemarken, Finland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk beantwoordden vragen over hun mobiele telefoongebruik. De onderzoekers kregen ook informatie over de gespreksduur van hun providers. Vervolgens werden de deelnemers gevolgd in kankerregistraties om eventueel nieuw ontwikkelde hersentumoren te ontdekken. De resultaten van het onderzoek zijn goed nieuws voor wie frequent belt met de mobiele telefoon: het percentage hersentumoren bij de tien procent proefpersonen die gedurende hun hele leven de meeste uren aan een mobiele telefoon hebben besteed, verschilde niet van degenen die de mobiele telefoon aanzienlijk minder gebruikten.

Geheugenfouten

“Voor het eerst heeft een cohortstudie aangetoond dat degenen die de meeste uren getelefoneerd hebben geen hoger risico lopen op het ontwikkelen van een hersentumor dan anderen”, zegt Maria Feychting, hoofdauteur van de studie en hoogleraar Milieugeneeskunde aan het Karolinska Instituut in Zweden. Waren de eerdere twijfels over een gezond gebruik van mobiele telefonie dan op niets gegrond?

“Sommige van die studies hebben een verband gemeld tussen het gebruik van mobiele telefoons en het voorkomen van hersentumoren”, leggen de onderzoekers van de COSMOS-studie uit. In die eerdere onderzoeken werden mensen die al waren gediagnosticeerd met een hersentumor en gezonde controlegevallen gecontacteerd. “Met een dergelijke aanpak bestaat het risico dat de patiënten hun vorige mobiele telefoongebruik overschatten. Dergelijke geheugenfouten kunnen van invloed zijn op de resultaten.”

lees ook

Fairphone stopt (tijdelijk) met abonnementsformule Easy

Deze laatste studie liet deelnemers vragen beantwoorden nog voordat iemand ziek werd. Daarom kan de ziekte geen invloed hebben gehad op hoe deelnemers zich het vroegere mobiele telefoongebruik herinnerden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.