Goodyear band

Goodyear maakt band van 90 procent duurzame materialen

Bandenproducent Goodyear pakt uit met een demo-band die voor 90 procent uit duurzame materialen bestaat. Vorig jaar kondigde het bedrijf al een demonstratieband aan van 70 procent duurzaam materiaal. Die band wordt dit jaar op de markt gebracht.

De nieuwe demonstratieband van 90 procent duurzame materialen doorstond naast de eigen interne tests ook de bijhorende wettelijke tests. Hij is dus goedgekeurd voor gebruik op de weg.

De demonstratieband heeft bovendien een lagere rolweerstand dan een traditioneel exemplaar. Daardoor heeft hij het potentieel om brandstofbesparingen en een lagere koolstofvoetafdruk te realiseren.

Op naar 100 procent

De demonstratieband van 70 procent duurzaam materiaal die het bedrijf vorig jaar lanceerde, wordt dit jaar op de markt gebracht. Om ook de band van 90 procent duurzaam materiaal te verkopen moet eerst de leveranciersbasis verder uitgewerkt worden zodat de innovatieve materialen voor de band in hoge volumes beschikbaar worden.

Het uiteindelijke doel van het bedrijf is om tegen 2030 de eerste 100 procent duurzame band in de industrie te introduceren. Chris Helsel, senior vice president, Global Operations en Chief Technology Officer: “Het afgelopen jaar was cruciaal om dit doel te bereiken. We onderzochten nieuwe technologieën, identificeerden mogelijkheden voor verdere samenwerking en gebruikten de vastberadenheid van ons team om niet alleen onze capaciteiten te demonstreren om een band van 90 procent duurzaam materiaal te produceren, maar ook om dit jaar een band te produceren met een inhoud tot 70 procent duurzaam materiaal.”

lees ook

Bridgestone wil tegen 2030 banden van woestijnstruiken commercialiseren

17 ingrediënten

De demonstratieband van 90 procent duurzaam materiaal bestaat uit 17 ingrediënten die toegepast worden in 12 verschillende bandencomponenten – van de rubbersamenstelling tot de grip en versteviging.

Het gaat onder meer om vier verschillende soorten carbon black die koolstofreductie en circulariteit hoog in het vaandel dragen, om sojaolie die niet meer voor voedsel of voeder in aanmerking komt, om gerecycleerd polyester, bio-hernieuwbare pijnboomharsen, staal met een hoog recyclinggehalte en om RHA-silica (rice husk ash), een bijproduct van rijstverwerking dat vaak bij het afval belandt.

De evolutie naar duurzame materialen is intussen al te merken in de bestaande productlijnen van Goodyear. Acht productlijnen en sommige racebanden bevatten sojaolie. Daarnaast verdubbelde het bedrijf sinds 2018 het gebruik van RHA-silica.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.