Nieuwe Google API’s detecteren zonne-energie, pollen en luchtkwaliteit

Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag aan de slag met drie nieuwe API’s die focussen op duurzaamheid.

Tijdens het Google Cloud Next-event, het jaarlijkse walhalla voor ontwikkelaars die binnen Google Cloud Platform werken (GCP), onthult de zoekgigant een suite aan nieuwe API’s die focussen op duurzaamheid. Een API slaat de brug tussen verschillende systemen en apparaten. Bijvoorbeeld, een mobiele app kan een API gebruiken om gegevens uit te wisselen met een webserver.

Ontwikkelaars (en organisaties) kunnen nu API’s gebruiken, gevoed door Google Maps, die in realtime het potentieel meten voor zonne-energie, de luchtkwaliteit en de hoeveelheid pollen. De zoekgigant hoopt hiermee individuelen, steden en partners samen te brengen om tegen 2030 jaarlijks één gigaton aan CO2 uit de lucht te halen.

Efficiëntie van zonnepanelen

Wat initieel in 2015 startte als Project Sunroof, kunnen ontwikkelaars via de nieuwe API wereldwijd in 40 landen meten hoeveel zonnepanelen kunnen opbrengen. Het team van Google trainde een AI-model om de precieze hoeken en hellingsgraden een dak heeft, gebaseerd op satellietfoto’s.

Het AI-model houdt ook rekening met de schaduw van eventuele bomen in de buurt en combineert dat met historische weerdata en recente energieprijzen. Dit geeft zowel installatiebedrijven als huiseigenaars de mogelijkheid om transparant in te schatten hoe efficiënt zonnepanelen zijn in welke situatie.

Luchtkwaliteit in realtime

De huidige API die focust op luchtkwaliteit wordt sterk geografisch uitgebreid. Vandaag kan je heel Europa (100 landen wereldwijd) analyseren om te zien hoe goed welke zone scoort en wat de dominante ‘slechte’ factor is.

Volgens Google valideert en organiseert deze API verschillende terabytes aan data per uur. Naast stations gemonitord door de overheid haalt de zoekgigant ook data uit sensoren en satellieten om een lokaal en universeel cijfer te geven.

Naast een algemene score en de meest dominante vervuiler, kan je in nog diverse andere parameters raadplegen waaronder CO, NO2, O3, PM10, PM25 en SO2. Je kan ook de historiek per uur over een hele week raadplegen om in te schatten wanneer de kwaliteit op zijn slechtst is.

Gedetailleerde weergave pollen

Naast stoffen die de mens uitstoot, meet Google met de nieuwe API’s ook pollen. Door de klimaatopwarming en de stijging van broeikasgassen groeien planten die pollen produceren op meer plaatsen en verhoogt hun pollenproductie, aldus Google.

De Pollen-API traceert welke pollen actief zijn, hoe intensief en in welke gebieden. Je kan filteren op bomen, grassen of andere planten. Per plant toont Google ook handige informatie zoals hoe die eruit ziet, wanneer de piek op zijn hoogst is en eventuele belangrijke info rond een vervelende of gevaarlijke combinatie met andere allergieën.

Met deze drie API’s kunnen organisaties duidelijke en up-to-date omgevingsdata integreren in hun systemen om duurzame producten te ontwikkelen. Google stelt de API’s kosteloos beschikbaar.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.