Inspiratiedag Green Deal Circulair Bouwen 3 oktober te Wilgenveld

Groene Retail obligaties van Colruyt Group blijken schot in de roos

De Colruyt Group haalde op één dag de beoogde 250 miljoen euro op. Dat geld zal de groep gebruiken om bestaande en nieuwe duurzame projecten te financieren. Dinsdag noteerden de obligaties voor het eerst op de gereglementeerde markt van Euronext Brussel.

Colruyt Group lanceerde op 8 februari voor het eerst de mogelijkheid om in te tekenen op een groene retail obligatie. De uitschrijving voor deze uitgifte, onder het Sustainable Financing Framework, startte op 10 februari en kon meteen op veel interesse rekenen bij investeerders. Op amper één dag haalde de groep de beoogde 250 miljoen euro op. De groep wil via deze obligatie het brede publiek laten participeren in de verduurzamingsprojecten en daar een vaste vergoeding voor teruggeven. Door het lage instapbedrag van 1.000 euro kon op een toegankelijke manier.

Obligatie linken aan duurzaamheid

De voorbije jaren was de markt voor een retail obligatie minder aantrekkelijk door het lage tot negatieve renteklimaat. “Voor ons was het een evidentie om dit te linken aan onze strategie rond duurzaamheid”, zegt Stefaan Vandamme, CFO Colruyt Group. “Bij deze groene retail obligatie worden de netto-opbrengsten aangewend voor de financiering van groene projecten zoals de investering in ‘clean transportation’, circulair waterbeheer, hernieuwbare energie, het verduurzamen van gebouwen, enzovoort.”

Colruyt Group luidt de bel van Euronext Brussel. Foto: Julet Toulet

Belfius Bank, BNP Paribas Fortis en KBC Bank traden bij de uitgifte op als joint lead managers. Deze uitgifte valt onder het Sustainable Financing Framework: dat is het resultaat van een unieke samenwerking tussen verschillende teams binnen Colruyt Group. Het framework bepaalt aan welke voorwaarden volgens de retailgroep moet zijn voldaan opdat een project in aanmerking komt voor een duurzaam label. Het idee om het bredere publiek mee te laten participeren is niet nieuw voor Colruyt. Zo richtte het voordien onder andere de Eoly coörporatie op waarin burgers kunnen participeren in de bouw en de opbrengsten gegenereerd door windmolens op land.

Bestaande en nieuwe projecten

Maximaal zestig procent van de opgehaalde fondsen zal worden toegewezen aan groene projecten die het voorbije en huidige jaar al werden gerealiseerd. “Het gaat deels om een herfinanciering van bestaande schulden”, legt Stefaan Vandamme uit. Daarnaast is dit een logische stap in de verdere diversifiëring van de financieringsmiddelen.” De overige fondsen zal de groep gebruiken voor groene projecten die in de komende jaren in de pijplijn zitten. Dat kan gaan voer de verdere verduurzaming van de gebouwen, duurzaam waterbeheer, hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en de verdere ontwikkeling van initiatieven zoals de Eco-score.

lees ook

Colruyt Group gaat voor transport zonder CO2-uitstoot tegen 2035

Verduurzaming van het transport maakt ook deel uit van de scope. Tegen 2035 wil Colruyt Group al haar goederentransport zero-emissie organiseren. Dit doet het bedrijf via complementaire technologieën: zowel batterij-elektrische als waterstof-elektrische voertuigen zullen nodig zijn om die transitie te realiseren. “Een groene retail obligatie is een manier om onze stakeholders, anders dan via aandelen, mee te laten investeren in onze groene projecten”, zegt CEO Jef Colruyt.

De groep zal, naast de investeringen in hernieuwbare energie, blijven inzetten op onder andere nieuwe winkels, de uitbreiding van de logistieke capaciteit in België en Frankrijk en de uitbreiding van de productiecapaciteit in België. Innovatieve veranderingsprogramma’s en digitale transitie blijven eveneens een prioriteit. “We beleven vandaag uitdagende tijden, maar we blijven trouw aan onze visie op lange termijn en investeren in zaken die deze strategie verder ondersteunen”, besluit Stefaan Vandamme.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.