Groene elektrische technologie van Schneider Electric helpt Renault Group broeikasgas SF6 terugdringen

Schneider Electric levert AirSeT-apparatuur zónder SF6 aan Renault Group. De innovatieve oplossing zal het broeikasgas SF6 elimineren uit de medium-voltage-schakelapparatuur in de Franse Flins Refactory. De duurzame schakelapparatuur gebruikt zuivere lucht en vacuümonderbrekingstechnologie in plaats van zwavelhexafluoride (SF6).

SF6 wordt vaak gebruikt in elektrische distributieapparatuur, maar het broeikasgas is 25.200 keer sterker dan koolstofdioxide (CO2) als het gaat om het aardopwarmingsvermogen (GWP). Het wordt daarom steeds vaker het onderwerp van klimaatgerichte regelgeving en initiatieven. Het is ook opgenomen in het Kyoto-protocol, een internationaal verdrag dat de VN-partijen verplicht de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

SF6 elimineren en vervangen door zuivere lucht, biedt het directe voordeel dat een krachtig broeikasgas (Scope 4) wordt verwijderd. Daarnaast vereenvoudigt het de installatie, ontmanteling en recycling van apparatuur en het beperkt de kosten. Het versterkte ontwerp van SM AirSeT, dat gebouwd is voor circulariteit, wordt gebruikt in combinatie met digitale functies. Daardoor verlengt de levensduur van het schakelmateriaal met meer dan 30 procent.

Gebouwen en nutsbedrijven

De AirSeT-technologie is ontworpen voor secundaire markten van elektrische distributie, zoals industriële en commerciële applicaties voor gebouwen en nutsbedrijven. Die sectoren worden steeds meer uitgedaagd om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

“In de strijd tegen klimaatverandering is het absoluut noodzakelijk om af te stappen van F-gassen om de decarbonisatie te versnellen”, aldus Frederic Godemel, Executive Vice President Power Systems bij Schneider Electric. “Groene energie gaat over veel meer dan hernieuwbare energieopwekking en efficiënt energieverbruik. SM AirSeT past in de cruciale ruimte daartussenin, waar belangrijke milieuverbeteringen te realiseren zijn.”

Alternatieve portefeuille

SM AirSeT werd commercieel gelanceerd in 2021 en ontving meerdere prijzen en erkenningen. Schneider Electric wil SF6 geleidelijk uit zijn producten verwijderen en bouwt systematisch aan een portefeuille van groene alternatieven voor zijn op SF6 gebaseerde medium-voltage-apparatuur. Het bedrijf kan hiermee het equivalent van zo’n 4 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar voorkomen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.