Groene waterstoffabriek bereidt zich voor op bouwstart

Energiebedrijf VoltH2 en het architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco werken samen om de productie-installatie in Delfzijl (Nederland) te bouwen. Die zal vanaf de tweede helft van 2027 circa 5.000 ton groene waterstof produceren en wordt vandaag ontworpen.

VoltH2 boekt snelle vooruitgang met de ontwikkeling van drie groene waterstoffabrieken, waarvan er twee vlakbij de Belgische grens (Vlissingen en Terneuzen) en één in Delfzijl komen, en nog eens drie in Duitsland (Wilhelmshaven, Essen en Gelsenkirchen). Na eerdere goedkeuringen, ontving het energiebedrijf de afgelopen zes maanden een bouw- en milieuvergunning en een aanzienlijke subsidie voor de fabriek in Delfzijl.

Een gespecialiseerd waterstofteam met topexperts van Sweco neemt de komende maanden ook de basic engineering van de waterstofinstallatie voor zijn rekening. Deze samenwerking markeert een mijlpaal in de ontwikkeling van één van de eerste waterstofproductiefabrieken die in de Lage Landen operationeel zullen zijn.

lees ook

Sweco bestudeert 70 km waterstofleidingen in Vlaamse havens

André Jurres, CEO van VoltH2: “Sweco en VoltH2 kiezen er bewust voor om nu te handelen, met plannen voor meerdere installaties met een relatief kleine capaciteit, waardoor groene waterstof op korte termijn beschikbaar is voor onze industrie en havens. Dit in tegenstelling tot grote installaties van pakweg 100 MW of meer die pas later klaar zullen zijn. In Delfzijl voorzien we een waterstoffabriek van 60 MW in de tweede helft van 2027. Dat komt overeen met een productie van circa 5.000 ton per jaar.”

Erwin Malcorps, Business Area President van Sweco Belgium gaat verder: “Wij kiezen er bij Sweco bewust voor om een pioniersrol op te nemen. Dat zijn we schatplichtig als toonaangevend architecten- en ingenieursbureau in Europa. Als we vooruitgang in de energietransitie willen boeken, dan moeten we snel schakelen. Door vanaf het investerings- en vergunningsdossier mee in een traject stappen, leveren we meteen ook een gedetailleerd voorontwerp af. Sinds de vergunning is toegekend, gaan we verder met de uitwerking van de basic engineering. Ook bij de bouw van de installatie blijven we beschikbaar om VoltH2 van technisch advies te voorzien.”

De samenwerking tussen VoltH2 en Sweco gaat terug tot 2021. André Jurres legt uit hoe die tot stand kwam: “We hebben destijds gekozen voor een lokale partner die dicht bij ons staat en tegelijk internationale uitstraling heeft: Scandinavisch van origine, maar actief in de Benelux en Duitsland, niet toevallig de regio’s waar ook VoltH2 zijn pijlen op richt. Met zijn grondige kennis van de lokale wetgeving is Sweco’s waterstofteam goed geplaatst voor onze vergunningstrajecten. Bovendien kunnen ze met enkele relevante waterstofprojecten op hun track record én topexperten de nodige technische knowhow voorleggen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.