Het Nederlandse H2opZee-consortium heeft technische haalbaarheidsstudies toegekend aan windturbinefabrikant Siemens Gamesa en de technische aannemers H2SEA en Enersea. Het consortium wil voor 2030 een offshore groene-waterstofproject in de Noordzee ontwikkelen.
H2SEA kreeg het conceptontwerp en de engineering van offshore platformen toegekend, Enersea het conceptontwerp van de pijpleiding. Het conceptwerk voor de windturbine-generatorsystemen werd toegewezen aan Siemens Gamesa.
De rest van het technische werk gebeurt door ingenieurs van consortiumpartners RWE en Neptune Energy. Het consortium werkt ook samen met eigenaars van offshore-infrastructuur, om de verschillende exportopties via het bestaande pijpleidingennetwerk naar de kust te evalueren.
Eerste fase
Neptune Energy’s Managing Director in Nederland, Lex de Groot: “Na de zeer succesvolle uitrol van windparken die groene stroom produceren in de Nederlandse Noordzee, is offshore groene waterstof de volgende stap in de energietransitie. Daardoor is ook minder import nodig.”
Het H2opZee-project werd begin dit jaar aangekondigd. In juni begon een gezamenlijke haalbaarheidsstudie. Die loopt tot begin zomer 2023. De studie maakt deel uit van de eerste fase van H2opZee. In die fase worden verschillende technische concepten en mogelijke ontwikkellocaties geëvalueerd om groene waterstof offshore op te wekken. Het transport van de waterstof naar de kust gebeurt via pijpleidingen. In de tweede fase wordt het project uitgevoerd.
Bestaande gasinfrastructuur
Door de productie van groene waterstof in de Noordzee kan Nederland een leidende rol spelen in de levering van groene energie aan Noordwest-Europa. Bovendien kan bestaande gasinfrastructuur hergebruikt worden. Die infrastructuur is technisch geschikt en maakt internationale verbindingen mogelijk met landen zoals Noorwegen, Denemarken, Duitsland en het VK.
H2opZee wil in de Noordzee 300 tot 500 megawatt aan elektrolysecapaciteit bouwen om groene waterstof te produceren, aangedreven door een speciaal offshore windpark. De waterstof wordt vervolgens via een pijpleiding aan land gebracht. De pijpleiding heeft een capaciteit van 10 tot 12 gigawatt en is geschikt voor de uitrol van groene waterstofproductie tot gigawattschaal in de Noordzee.