Sinds 2 mei moeten vijf types elektrische toestellen die in België verkocht worden, een herstelbaarheidsindex vermelden. De maatregel moet consumenten beter informeren over de repareerbaarheid van toestellen en zo bijdragen aan minder elektronisch afval.
Score van 1 tot 10 moet herstel vergemakkelijken
De herstelbaarheidsindex geeft een score van 1 tot 10 aan en moet verplicht vermeld worden op nieuwe vaatwassers, stofzuigers, hogedrukreinigers, grasmachines en laptops zonder aanraakscherm. Hoe hoger de score, hoe eenvoudiger het toestel te herstellen is. De index houdt rekening met onder meer de beschikbaarheid van reserveonderdelen en handleidingen, de demonteerbaarheid van het toestel, het vereiste gereedschap en de verhouding tussen de herstelkost en de prijs van een nieuw toestel.
België is na Frankrijk het tweede EU-land dat deze index invoert. De maatregel komt er tegen de achtergrond van een steeds groeiende berg elektronisch afval. Jaarlijks produceren we wereldwijd meer dan 60 miljard kilogram e-waste, en die hoeveelheid is de voorbije vijftien jaar verdubbeld. Door herstelling te vergemakkelijken en te stimuleren, moet de levensduur van toestellen verlengd worden.
lees ook
Hergebruik bij Vlaamse huishoudens stagneert ondanks bewustwording
Hersteller vinden blijft uitdaging voor consument
De organisatie Repair&Share, die herstelling promoot, steunt de invoering van de index, maar vraagt bijkomende maatregelen. Zo pleit ze voor een extern controlesysteem op de scores en de oprichting van een herstelfonds om reparaties betaalbaarder te maken. Uit hun onderzoek blijkt dat 44% van de Belgen niet weet waar ze een defect toestel kunnen laten herstellen.
Om daar verandering in te brengen, lanceerde Repair&Share het platform herstelmij.be, waarop gegevens staan van meer dan 1.200 erkende elektro-reparateurs. Zo kunnen consumenten makkelijker een hersteller in hun buurt vinden.
lees ook
Out of Use: pioniers in circulair denken