iphone 15 pro max repareren

iPhone 15 Pro Max blijkt niet zo eenvoudig om zelf te repareren

Wie zijn iPhone 15 Pro Max zelf wil repareren, zal daar moeilijkheden mee ondervinden. Het design maakt het dan wel eenvoudiger om aan de onderdelen te kunnen, maar software-issues steken de kop op wanneer je onderdelen vervangt.

Apple biedt al sinds 2021 de mogelijkheid om je iPhone zelf te repareren als er iets stuk is: via de Self Service-dienst kan je iPhone-onderdelen aankopen (sinds eind 2022 ook in België). Dit duurzame aspect zette Apple bij de aankondiging van de nieuwe iPhone 15-modellen wel zeer prominenter in de verf: niemand minder dan Moeder Natuur kwam langs om hoogstpersoonlijk haar zegen te geven in een even originele als tenenkrommende video. Toch zijn er beperkingen aan de reparaties die je zelf kan uitvoeren.

iFixit brak de iPhone 15 Pro Max open. Alle iPhone 15-modellen hebben, net zoals hun voorgangers, een subtiele scheidingslijn tussen de voor- en achterzijde, die het eenvoudiger maakt het toestel open te maken. Enige voorzichtigheid is daarbij wel geboden: de onderdelen zijn achter het frontdisplay geplaatst waardoor het bij reparaties uitkijken is dat je het display niet beschadigt.

Het ene onderdeel is al wat eenvoudiger te verwijderen dan het andere, zien we in de video. De camera’s zijn vrij eenvoudig uit het toestel te halen, bij de batterij komt al wat meer prutswerk kijken. De ‘trekhaakjes’ van de batterij zitten weggestopt onder de audio- en trilmotoren.

Niet-(h)erkende onderdelen

Tot zover geen onoverkomelijke problemen. Die kunnen zich wel voordoen wanneer je onderdelen uit het toestel haalt en er nieuwe instopt. In de video van iFixit zien we bijvoorbeeld dat het vervangen van de Lidar-sensor de camera-app doet crashen. Ook bij andere herstellingen zal je foutmeldingen te zien krijgen dat de nieuwe onderdelen niet erkend worden, wat ervoor kan zorgen dat apps niet werken.

Apple geeft je dan ook geen volledige vrijheid in het repareren van je iPhone. Uit beveiligingsredenen wil Apple dat je enkel herstelonderdelen koopt of reparaties laat uitvoeren via erkende kanalen, zoals Self Service. Bovendien moet je de technische dienst van de iPhonebouwer op voorhand al verwittigen van de reparatie die je wil uitvoeren, zodat ze daar ook in de software goedkeuring voor kunnen geven.

Dit beleid maakt dat de iPhone 15 en andere modellen veel minder eenvoudig te herstellen zijn dan Apple claimt. De Europese Unie wil zijn beleid rond duurzame elektronica aanscherpen en fabrikanten verplichten veel transparanter te communiceren over hoe ze hun toestellen kunnen repareren. Het Nederlandse smartphonemerk Fairphone probeert hier al jarenlang een trendsetter in te zijn; het Finse Swappie zamelt dan weer oude iPhones in om ze opnieuw te verkopen.

Fragiel titanium

Een andere veelbesproken designaanpassing is het titaniumframe van de iPhone 15 Pro-modellen in plaats van aluminium. Dit materiaal maakt je iPhone lichter en vermindert de ecologische impact van de productie van iPhones, maar uit ‘crashtests’ blijkt dat de iPhone 15 Pro Max hierdoor wel gevoeliger is voor valschade en krassen op de behuizing. Je draagt dus best je fluwelen handschoen wanneer je de iPhone 15 Pro Max vasthebt.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.