James Dyson Award

James Dyson Award 2023 bekroont duurzame en innovatieve projecten

De James Dyson Award, een jaarlijkse ontwerpwedstrijd met een focus op duurzaamheid, staat vanaf nu open voor inzendingen. De wedstrijd wordt georganiseerd door Dysons liefdadigheidsinstelling en zoekt jonge uitvinders die ideeën hebben om de planeet te verbeteren.

Sinds 2005 daagt deze ontwerpwedstrijd ondernemende studenten en pas afgestudeerden in de ingenieurswetenschappen uit om een wereldwijd probleem aan te pakken, van milieukwesties tot het verbeteren van de gezondheidszorg. Eerdere winnaars hebben oplossingen ontwikkeld om de recycling van plastic (Plastic Scanner) en de biologische afbreekbaarheid van materialen (MarinaTex, AuREUS) te bevorderen, en om de medische diagnostiek thuis te verbeteren (Blue Box, HOPES).

Uitvindingen commercialiseren

De competitie heeft sinds de start al 390 uitvindingen bekroond met prijzengeld. Meer dan 70% van de eerdere wereldwijde winnaars commercialiseert hun winnende uitvindingen. Volgens de organisatie hebben we meer baanbrekende ideeën nodig om wereldwijde milieu- en medische problemen aan te pakken. Jonge mensen hebben de antwoorden en drive om een verschil te maken.

“We zijn op zoek naar jonge ingenieurs die problemen duurzaam op willen lossen, vaak met gebruik van minder energie en minder materialen, en die met hun ideeën de wereld willen verbeteren”, aldus James Dyson. “Jonge mensen hebben de ideeën die dingen ten goede kunnen veranderen, en die moeten worden aangemoedigd. De James Dyson Award geeft hen het platform om hun uitvindingen na te jagen, en ik kijk ernaar uit om de inzendingen van dit jaar te beoordelen.”

Wat kunnen winnaars verwachten?

Prijzengeld: internationale winnaars ontvangen 34.000 euro en nationale winnaars ontvangen 5.700 euro om te gebruiken voor de volgende fase van de ontwikkeling van hun uitvinding. De ideeën die een nationale onderscheiding winnen, stoten door naar de internationale competitie.

Media-aandacht: Eerdere winnaars noemden het bewustzijn dat de award met zich meebracht een van de meest waardevolle bijdragen om hun ideeën van de grond te krijgen.

Ondersteuning van eerdere winnaars: vorig jaar lanceerde de award een winnaarsnetwerk voor degenen die hun uitvindingen commercialiseren. Er worden evenementen en netwerkmogelijkheden georganiseerd voor eerdere winnaars om contact te leggen, ervaringen te delen en mentorschap tussen winnaars te overwegen.

Wat is een goede inzending?

De beste uitvindingen zijn vaak de eenvoudigste en bieden duidelijke en intelligente oplossingen voor echte problemen in de wereld. Een succesvolle winnaar uit het verleden was Plastic Scanner, uitgevonden door de Nederlandse student Jerry de Vos die de internationale duurzaamheidswinnaar was in 2021. De draagbare Plastic Scanner vertelt ter plekke van welk soort plastic een product gemaakt is. Infrarood licht wordt gebruikt om de plastic componenten te detecteren. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden.  

lees ook

“Toen James Dyson mij belde dat ik de Duurzaamheidsprijs had gewonnen, was ik eerst stomverbaasd. Toen pas begon ik de impact van deze overwinning en de mogelijkheden die de award brengt te beseffen. Het doel van de Plastic Scanner is om een eenvoudig, open-source apparaat te bouwen dat de meest voorkomende soorten plastic kan identificeren. Ik hoop dat ik hiermee het ontwikkelingsproces aan zowel de elektronica- als de softwarekant van de uitvinding kan versnellen”, zegt Jerry de Vos, uitvinder Plastic Scanner.

Succesverhalen

Het winnen van de James Dyson Award kan bewustwording creëren die helpt om probleemoplossende ideeën te commercialiseren. Bijvoorbeeld, Jerrycanfilter, de Nederlandse nationale winnaar uit 2019, ontwikkelt een onderhoudsvrij waterfilter dat op jerrycans past. Afgelopen jaar is het ontwerp onderdeel van een productpilot bij een grote internationale hulporganisatie geweest, waar de innovatie gedurende 6 maanden werd getest in een vluchtelingenkamp in Irak.

In 2017 bracht de Amerikaanse nationale runner up, SoaPen, een kleurrijke zeeppen die veilig handenwassen aanmoedigt, hun uitvinding op de markt en werden ze opgenomen in de prestigieuze Forbes 30 Under 30-lijst. SoaPen heeft meer dan 60.000 SoaPen’s in heel Amerika verzonden en breidt hun productportfolio uit met nieuwe SoaPen-kleuren en een pen voor het wassen van het lichaam.

Wie zich geroepen voelt kan tot 19 juli inschrijven via deze website.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.