John Deere tractor landbouw

John Deere lanceert nieuwe technologieën om elektrisch te graven en preciezer te bemesten

John Deere lanceert twee nieuwe technologieën: een elektrische graafmachine en ExactShot. De technologieën bevorderen niet alleen de productiviteit maar ook de duurzaamheid.

John Deere zet volop in op elektrificatie en wil, naast elektrische tractors en maaiers, tegen 2026 ook meer dan twintig elektrische en hybride-elektrische modellen voor bouwmachines leveren.

Lagere werkingskosten

De elektrische graafmachine biedt bouwvakkers en wegenbouwers alvast lagere werkingskosten, minder lawaai en een nuluitstoot. Tegelijkertijd blijven het vermogen en de prestaties die nodig zijn, onveranderd.

De machine wordt aangedreven door een batterij van Kreisel Electric. John Deere verwierf begin 2022 een meerderheidsbelang in het Oostenrijkse bedrijf, dat state-of-the-art batterijtechnologie ontwerpt. Die batterijtechnologie zorgt onder meer voor een langere levensduur van de batterij en voor efficiëntie in extreme klimaten. Ze resulteert ook in snellere en goedkopere aansluitingen op het elektriciteitsnet.

Bemesten met sensoren

Met ExactShot kunnen boeren de hoeveelheid startmeststof die nodig is tijdens het planten met meer dan 60 procent verminderen. De technologie maakt gebruik van sensoren en robotica om startmeststof precies op zaden te plaatsen terwijl ze in de grond worden geplant, in plaats van een continue stroom meststoffen toe te passen op de hele rij zaden.

Sensoren van ExactShot registreren wanneer elk afzonderlijk zaadje in de grond gaat. Als dat gebeurt, spuit een robot alleen de hoeveelheid meststof die nodig is – ongeveer 0,2 ml – rechtstreeks op het zaadje op het exacte moment dat het in de grond gaat.

lees ook

Precisielandbouw: technologie gaat de boer op

Het staaltje precisielandbouw maakt het mogelijk om economisch én ecologisch duurzaam te werk te gaan. Met een wereldbevolking die naar schatting zal groeien van 8 naar bijna 10 miljard in 2050, moeten boeren op de bestaande landbouwpercelen de productie met 60 tot 70 procent zien te verhogen.

In de Amerikaanse maïsteelt kan ExactShot jaarlijks meer dan 93 miljoen liter startmeststof besparen. De technologie voorkomt ook dat verspilde kunstmest onkruidgroei aanmoedigt of van het veld in waterwegen loopt.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.