Joint venture Botanickel wint nikkel uit planten

Botanickel, een joint venture tussen Aperam en Econick, zet planten in om nikkel uit de bodem te halen. Vervolgens wordt dat nikkel gebruikt voor de productie van roestvrij staal. De proefproductie loopt intussen in verschillende landen.

Aperam, een wereldwijde producent van roestvrij staal, en Econick, een spin-off van de Franse Université de Lorraine en gespecialiseerd in fyto-extractie, hebben samen een nieuwe joint venture opgericht.

Kracht van planten

Dat bedrijf, met de naam Botanickel, wil een wereldleider worden in de duurzame productie van nikkel van biologische oorsprong dat gebruikt kan worden in de roestvrijstaal-industrie. Om die ambitie te realiseren gebruikt Botanickel de kracht van hyperaccumulerende planten.

Zulke planten kunnen groeien in metaalhoudende bodems die niet geschikt zijn voor het verbouwen van traditionele gewassen. Ze kunnen grote hoeveelheden zware metalen opslaan zoals kobalt, cadmium, mangaan, zink en nikkel.

lees ook

Umicore en Terrafame gaan samenwerken voor de levering van duurzaam koolstofarm nikkel voor EV-batterijen

Proefproductie

Nikkel is een belangrijke grondstof bij de productie van roestvrij staal. Botanickel zal de hyperaccumulerende kracht van muurschildzaad (Alyssum murale) gebruiken om het metaal uit de grond te halen. Na de oogst worden de planten gedroogd en wordt het geconcentreerde nikkel overgebracht naar Recyco, de Europese
recyclage-eenheid van Aperam. De bijproducten van het proces kunnen worden gebruikt als hoogwaardige meststoffen. In verschillende landen is de proefproductie al opgestart

Econick is een jonge spin-off van de Université de Lorraine (Nancy, Frankrijk), gespecialiseerd in technologie om biosourced metalen te winnen uit hyperaccumulerende planten. Zo ontwerpt het bedrijf productieketens voor verschillende metalen, waaronder nikkel en zink. Daarnaast houdt het zich ook bezig met verschillende Europese bodemsaneringsoperaties waarbij het hyperaccumulerende planten inzet.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.