Umicore en Terrafame gaan samenwerken voor de levering van duurzaam koolstofarm nikkel voor EV-batterijen

Umicore heeft een langetermijnovereenkomst gesloten met Terrafame Ltd. voor de levering van koolstofarm, duurzaam hoogwaardig nikkelsulfaat. De Europese waardeketen zal zorgen voor hoogwaardige, uit Europa afkomstige batterijmaterialen die duurzaam tot stand komen.

Het partnership kadert binnen de Green Deal-ambities van de Europese Unie en draagt bij aan de realisatie van een regionaal onafhankelijke en duurzame toeleveringsketen voor EV-batterijmaterialen in Europa. De lage koolstofvoetafdruk van Terrafames processen sluiten aan bij Umicores ambitie om de waardeketen van batterijmaterialen koolstofvrij te maken.

Groeiende vraag

Nikkel van hoge kwaliteit is een kritieke grondstof voor de productie van kathodematerialen voor EV-batterijen. De overeenkomst voor lokaal geproduceerd nikkelsulfaat stelt de industrie in staat om te voldoen aan de groeiende vraag naar kathodematerialen. Bovendien zal ze een aanzienlijk deel van de toekomstige nikkelbehoefte van Umicores kathodematerialenfabriek in Polen dekken, Europa’s allereerste gigafabriek voor kathodematerialen. Die ging half 2022 in productie en wordt volledig aangedreven door hernieuwbare elektriciteit.

lees ook

Umicore krijgt SBTi-validatie voor reductiedoelstellingen

60% reductie

Dankzij de samenwerking krijgen Europese klanten veilige toegang tot kritieke grondstoffen die bovendien tot stand komen met een lagere koolstofvoetafdruk. Bij Umicore worden de grondstoffen vervolgens verwerkt met groene elektriciteit tot kathodematerialen voor batterijen voor elektrische voertuigen.

Terrafame’s productieproces zou meer dan 60 procent reductie van de koolstofvoetafdruk van nikkel van batterijkwaliteit mogelijk maken in vergelijking met het huidige industriegemiddelde.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.