Karel de Grote Hogeschool leidt professionals op tot duurzaamheidsexperten

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van Belgische bedrijven. In de laatste zes maanden alleen al is de vraag naar duurzaamheidsexperten zeer sterk toegenomen, getuigt het Vlaams expertisecentrum Duurzaam Educatiepunt. Daarom richt de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) vanaf september een nieuwe micro-credential in die professionals klaarstoomt tot duurzaamheidsspecialisten.

De opleiding geeft zowel de nodige achtergrondkennis mee als de praktische tools om een duurzaamheidsbeleid van A tot Z uit te bouwen. “In deze nieuwe opleiding van KdG Academy combineren we verschillende business disciplines, en richten we ons specifiek ook op internationale professionals. Een dergelijke brede duurzaamheidsopleiding bestaat nog niet in België, en is zelfs in Europa erg uitzonderlijk”, vertelt Kristien Govers van KdG Academy.

Op het vlak van duurzaamheid staan Belgische bedrijven op een kantelpunt. Vanaf volgend jaar zijn zo’n 3.000 bedrijven in ons land voor het eerst verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsdoelstellingen volgens de CSDR-richtlijnen. De vrees voor de perceptie van mogelijke greenwashing is voor deze bedrijven een reëel probleem dat je alleen kan vermijden door een doordacht en correct duurzaamheidsplan uit te werken en op te volgen.

CSDR-richtlijnen

Voor de meerderheid van de Belgische bedrijven geldt die verplichte rapportering (nog) niet, maar ook zij moeten op de duurzame kar springen om mee te kunnen in de toekomst. Want de bedrijven die wel gebonden zijn door de CSDR-richtlijnen, zullen op hun beurt ook duurzaamheidseisen stellen aan hun partners.

In de praktijk zijn ook in die groep veel bedrijven daar nog onvoldoende op voorbereid. Het is meteen ook de oorzaak waarom de vraag naar professionals in duurzaamheid dan ook pijlsnel stijgt, en zeker de laatste zes maanden. Dat merkt het Vlaams expertisecentrum Duurzaam Educatiepunt op. Om tegemoet te komen aan deze concrete vraag van het werkveld en de acute nood aan deze specifieke profielen lanceert KdG Academy de nieuwe micro-credential ‘Sustainable Business & Innovation’. In een halfjaar worden professionals opgeleid tot zowel strategische als ook hands-on duurzaamheidsexperten.

“We hebben deze opleiding ontwikkeld op basis van de specifieke noden die er op het terrein zijn. Bedrijven zijn vandaag op zoek zijn naar mensen die niet louter over de nodige theoretische kennis beschikken rond duurzaamheid, maar die ook verschillende partijen binnen een bedrijf mee kunnen krijgen in het duurzaamheidsverhaal en de nodige vaardigheden hebben om concrete acties op te zetten en tot een goed einde te brengen. Dat is dan ook precies wat we onze studenten in deze toegepaste opleiding ‘Sustainable Business & Innovation’ willen bijbrengen. Ze moeten niet de wereld verbeteren, maar wel het bedrijf waar ze werken in hun traject naar duurzamer ondernemen op het juiste spoor zetten en houden.” – Kristien Govers, KdG Academy.

Hands-on en intercultureel

Concreet leren professionals in deze opleiding businessmodellen uitwerken die klimaat, welzijn en winst combineren. Ze leren alles over hedendaagse problematieken zoals bijvoorbeeld fast fashion en ontbossing en leren om correct data te analyseren. Om deze opleiding te volgen moet je een professionele bachelor behaald hebben, maar is er geen specifieke voorkennis nodig.

Als duurzaamheidsexpert werk je samen met mensen met verschillende achtergronden – zowel wat opleiding als cultuur betreft. Die interculturaliteit zit ook verweven in het opleidingsprogramma. Alle lessen worden in het Engels gegeven, waardoor studenten gemakkelijker in een internationale context zullen kunnen werken. Daarnaast wil KdG op deze manier een internationaal publiek aantrekken, en dat lijkt te lukken. Er zijn intussen al 30 studenten van overal in Europa ingeschreven. De inschrijvingen voor Belgische studenten gaan vanaf nu van start. De eerste lessen starten in september 2024.

“In het werkveld zijn duurzame profielen steeds meer gewild om de uitdagingen van morgen aan te pakken. De opleiding ‘Sustainable Business and Innovation’ biedt studenten en werkenden de kans zich snel en ook praktisch in duurzaamheid te verdiepen. Deze microcredentials combineren theorie met real-life cases waarbij studenten de nodige duurzaamheidscompetenties ontwikkelen en strategieën leren uitzetten. Duurzaam Educatiepunt is trots om mee aan de basis te staan van zo’n mooi project.” – Leen Audenaert, Duurzaam Educatiepunt

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.