Klimaatdoelstelling Microsoft verdwijnt als sneeuw voor de AI-zon 

De belofte van Microsoft om in 2030 CO2-negatief te zijn, komt in het gedrang door de AI-drang.  

In 2020 maakte Microsoft de gedurfde klimaatbelofte om tegen 2030 CO2-negatief te zijn. Deze belofte viel net voor de grote AI-hype, waarop Microsoft nu gretig aan het meesurfen is en die helaas de klimaatdoelstellingen een andere koers doet varen. De klimaatvervuiling van Microsoft is sinds 2020 gestegen met 30 procent volgens het laatste duurzaamheidsrapport. De oorzaak? AI.  

Klimaatbelofte

De race om AI-leider te worden gaat niet samen met het behalen van de klimaatdoelstellingen, dat heeft Microsoft nu wel bewezen. In 2020 maakte Microsoft een klimaatbelofte waarbij het bedrijf tegen 2030 CO2-negatief wil zijn. CO2-negatief betekent dat er een grotere hoeveelheid kooldioxide-emissies opgevangen wordt, dan dat er geproduceerd wordt. Die belofte lijkt nu nog verder weg dan ooit, als je weet dat Microsoft sinds 2020 al 30 procent meer klimaatvervuiling op zijn kerfstok heeft staan.  

Race AI-leider

De race om wereldwijd AI-leider te worden, heeft die klimaatdoelstellingen de voorbije jaren in de schaduw van AI geduwd. Het behoeft geen uitleg dat datacenters die gebruikt worden om AI te trainen, nog energie-intensiever zijn dan traditionele datacenters. En de “hype” is nog lang niet over, er wordt steeds meer geïnvesteerd in datacenters om mee te kunnen surfen op de AI-golf.  

“We zijn er fundamenteel van overtuigd dat het antwoord niet is om de uitbreiding van AI te vertragen, maar om het werk te versnellen dat nodig is om het milieuvriendelijker te maken”, aldus Brad Smith, president van Microsoft, in een interview met Bloomberg. Hiermee wil hij benadrukken dat het goede dat AI voor de wereld kan doen, opweegt tegen de impact op het milieu.  

Microsoft wil tussen juli 2023 en juni 2024 meer dan 50 miljard dollar uitgeven aan de uitbreiding van zijn datacenters om te voldoen aan de stijgende vraag naar AI-producten, volgens Bloomberg. De AI-obsessie om mee te blijven domineert de klimaatdoelstellingen die op de achtergrond verdwijnen.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.